Stručnjak Opšte bolnice Bel-Medic odgovara: Kako se pravilno neguje koža novorođenčeta?


??????????????????????Piše: Dr Slavica Simić, pedijatar -neonatolog

 Bel Medic logo1

 

Kupanje je važan deo nege novorođenčeta i malog deteta. Dovoljno je da se celo telo bebe okupa 2 – 3 puta nedeljno. To, naravno, ne isključuje potrebu za pranjem lica nekoliko puta u toku dana, kada ne moramo koristiti sapun i pranjem donjih delova tela kada je u peleni prisutna stolica.

Foto: Gulliver/Thinkstock

Foto: Gulliver/Thinkstock

Prvih nekoliko nedelja svoju bebu možete da obrišete sunđerom ili mekom krpom, naročito ako je prisutan pupčani patrljak ili ste se odlučili na rano obrezivanje – cirkumciziju.

Potrebni su vam: meka tkanina ili sunđer, blag sapun i/ili šampon za osetljivu bebinu kožu, meka četka za kosu, peškir. Kupanje može u prvim danima da se odvija na čvršćoj podlozi (sto za presvlačenje), u toploj sobi (oko 25 ⁰C). Napunite bocu toplom vodom, svucite bebu i položite je ili umotajte u meki peškir. Za svaku radnju koristite poseban deo krpe ili novi komadić vate ili pamučno jestuče.
Čistom mekom krpom nakvašenom vodom ili lopticama pamučne vate obrišite bebine oči od unutrašnjih ka spoljašnjim uglovima. Onda očistite nos i uši.

Posle toga možete svoju ruku ili meku krpu (npr. flanel) da malo nasapunate i prebrišete celo bebino lice, pa da ga odmah isperete drugom mokrom krpom ili čistom rukom.

Sledeća je kosa, pere se nežnim šamponom i odmah ispira. Tokom pranja ostatka tela, naročitu pažnju obratite na prevoje bebinog tela (ispod vrata i pazuha, prepone i genitalni predeo). Posle toga sledi povijanje i oblačenje. Ako ste dovoljno nežni i brzi, ako pri kupanju “pričate zanimljivu priču nežnim glasom”, beba možda bude uživala i smeškala se. Onda znate da ste sve uradili kako treba.
Kupanje u kadi (plastična kadica za bebe) može da se primenjuje u drugom mesecu ili kasnije.

Potrebna je topla prostorija, kadica, pet do desetak santimetara tople vode (da se beba ne “ježi”), mek peškir, pelne i odeća. Pre polaganja bebe, budite sigurni da voda više ne curi u kadicu iz slavine ako ste kadicu stavili u kadu u kupatilu. Jednom rukom pridržavajte glavu, a drugom nežno kvasite bebu do grudi, naravno, uz osmeh i komunikaciju nežnim glasom.

Onda ponovite radnje koje ste praktikovali kupajući bebu sunđerom, sada koristeći svoju ruku ili meku krpu: operite lice, pa poglavinu i kosu. Prilikom ispiranja budite pažljivi da sapunica ne ode u oči. Držite ruku (kao suncobran kačketa) iznad očiju deteta. Ostatak tela se kupa brže i lakše, opet obraćajući pažnju na prevoje tela.

Ako naučite osnovne stvari o baby-masaži, napravićete pravo uživanje za vaše dete.

Umotajte, na kraju, bebino telo i glavu u meki peškir i nežno osušite pre povijanja i oblačenja da sačuvate toplotu njenog tela. Tokom kupanja, ako ste nešto, zaboravili, nikada ne ostavljajte bebu ili malo dete samo u kupatilu. Umotajte ga u peškir i ponesite sa sobom, ako morate da prekinete kupanje iz bilo kog razloga.

Imate neku nedoumicu? Pitajte u komentaru posta i vi naše stručnjake sve što vas zanima. Na vaša pitanja odgovaraju lekari iz Opšte bolnice „Bel Medic“. Pitanja možete postaviti iz oblasti ginekologije, neonatologije, pedijatrije i nutricionizma.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije