Stručnjak Opšte bolnice Bel-Medic odgovara: Koja je razlika između gljivične infekcije i bakterijske vaginoze?

vladimir_vajsPiše: Dr med. specijalista ginekologije i akušerstva Vladimir Vajs

 Bel Medic logo1

Gljivična infekcija genitalne regije je infekcija koja je nastala dominacijom, najčešče prisutne, Candide Albicans.

Foto: Gulliver/Thinkstock

Foto: Gulliver/Thinkstock

Nastaje, najčešće, nakon upotrebe antibiotika, padom otpornosti organizma ( pad imuniteta, virusna oboljenja) ili u sklopu drugih oboljenja, kada se naruši skladnost koja postoji u organizmu.

Ispoljava se svrabom u predelu genitalija, peckanjem, povećanom sekrecijom. Nema karakterističan miris i ne prenosi se polnim putem. Leči se lokalnom upotrebom lekova koji deluju na gljivice.

Bakterijska vaginoza je vaginalna infekcija uzrokovana prisustvom većeg i raznovrsnog broja uzročnika koji dovode do promene ravnoteže normalne vaginalne flore. O bakterijskoj vaginozi govorimo kada normalnu vaginalnu floru zamene anaerobni mikroorganizmi i dovedu do promene karakteristika vaginalne sredine.

Iako se ne smatra polno-prenosivom infekcijom u pravom smislu, seksualna aktivnost je povezana s razvojem bakterijske vaginoze. Učestalost bakterijske vaginoze raste sa brojem seksualnih partnera. Muški partner žene s bakterijskom vaginozom ima prisutne iste mikroorganizme u svojim genitalijama, ali kod njega simptomi nisu prisutni.

Simptom bakterijske vaginoze je obilna vaginalna sekrecija neprijatnog mirisa uz pojavu neprijatnosti u predelu vagine koje se karakterišu svrabom, peckanjem i žarenjem. Leči se upotrebom antibiotika koji deluju na anaerobne uzročnike. Potrebno je koristiti terapiju lokalno i sistemski, (upotreba vaginaleta i peroralnih tableta za žene).

Uspešnost lečenja zahteva da se leče partneri.

Imate neku nedoumicu? Pitajte u komentaru posta i vi naše stručnjake sve što vas zanima. Na vaša pitanja odgovaraju lekari iz Opšte bolnice „Bel Medic“. Pitanja možete postaviti iz oblasti ginekologije, neonatologije, pedijatrije i nutricionizma.

Tekstove naših stručnjaka i njihove zdravstvene savete možete pogledati OVDE.
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije