Stručnjak Opšte bolnice “Bel Medic” odgovara: Koje ginekološke infekcije vrebaju tokom leta?

vladimir_vajsDr Vladimir Vajs – ginekolog akušer

 

Bel Medic logo1

Tokom letnjeg vremenskog perioda, zbog visokih temperatura, postoji promena u načinu odevanja, kako muškaraca tako i žena, a sve u cilju lakšeg podnošenja vrućina.

Foto: Pixabay/Free Images

Foto: Pixabay/Free Images

Promena načina odevanja, odlazak na plažu, upražnjavanje sportskih aktivnosti, dovodi do povećanog znojenja, a znoj menja lokalni ph sredine, pa menja ph vrednost i intimnih regija.

Kao posledica takvog stanja, pada prirodna odbrambena moć, pa su moguće infekcije genitalnih regija.

Najčešći uzročnici su bakterije, koje se normalno nalaze na, ili u našem organizmu. U uslovima promene otpornosti organizma sledi bakterijska dominacija, a samim tim i pojava infektivnosti.

Tu su uvek prisutne gljivice iz roda kandide, a ne retko mogu da se pojave i takozvane seksualno prenosive bolesti koje su uzrokovane hlamidijom, mikoplazmom i ureaplazmom.

Sprečavanje nastanka infekcije je u domenu lične higijene , naročito upotrebom slabo kiselih sapuna za intimnu higijenu.

Upražnjavanjem umerenosti, kako u sportu, tako i u vremenu izlaganja suncu, doprinose očuvanju zdravlja. Dodatno i upotreba i korišćenje prirodnih vlakana u odevanju, potpomaže dobar zdravstveni milje.

Pojava infekcija, pojačana vaginalni sekrecija, neprijatan intimni zadah, svrab u intimnoj regiji ili različita peckanja, zahtevaju stručnost, kako u otkrivanju tako i u lečenju, odnosno zahteva posetu lekaru.

Imate neku nedoumicu? Pitajte u komentaru posta i vi naše stručnjake sve što vas zanima. Na vaša pitanja odgovaraju lekari iz Opšte bolnice „Bel Medic“. Pitanja možete postaviti iz oblasti ginekologije, neonatologije, pedijatrije i nutricionizma.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije