Stručnjak Opšte bolnice Bel-Medic odgovara: Koje su virusne respiratorne infekcije kod dece?

T.Cuk photo

dr Tomislav Ćuk pedijatar-endokrinolog

Bel Medic logo1

 
Akutne respiratorne infekcije su najčešće akutne bolesti ljudskog roda uopšte i najčešće akutne bolesti sa kojima se pedijatar svakodnevno susreće u radu sa decom.

Foto: Gulliver/Thinkstock

Foto: Gulliver/Thinkstock

Sistematske analize poseta dece pedijatrima primarnog kontakta pokazale su da preko 50% dece dolazi zbog akutnih respiratornih infekcija. Odgovarajuća istraživanja pokazala su da deca u prvih pet godina života, godišnje prosečno obole od 6 do 9 akutnih infekcija disajnih organa.

Deca su osetljivija na upale respiratornih puteva nego odrasli. Uzrok tome je prvenstveno nedostatak specifične imunosti na pojedine uzročnike kod dojenčadi i predškolske dece.

Najčešći uzročnici akutnih respiratornih infekcija su virusi, mikoplazme i bakterije od kojih su najčešći virusi.

Jedan te isti virus moze izazvati kod dece istog uzrasta a pogotovu kod dece različite dobi različite klinicke slike, od najblažih upala nosne sluznice – obične kijavice – do najteže slike akutnog bronhioitisa ili pneumonije (upale pluća). Obrnuto tonsilofaringitis (upala krajnika i ždrela) može biti uzrokovan sa nekoliko desetina virusa ali i bakterijama (beta – hemolitičkom streptokokom).

U svakodnevnom radu, dijagnozi i lečenju dece sa akutnim respiratornim infekcijama oslanjamo se na klasifikaciju koja se zasniva na anatomskoj rasprostranjenosti upale disajnih puteva, na lokalni klinički nalaz, opštim simptomima, epidemiološkim podacima i laboratorijskim dijagnostičkim metodama. One osiguravaju etiološku dijagnozu akutne respiratorne infekcije pojedinog deteta – izolacija uzročnika ili serološka metoda.

Na primer, kijavica (akutni rinitis) započinje osećajem peckanja i žarenja u nosu i ždrelu, na šta se brzo nadoveže kongestija sluznice nosa, a zatim serozna i sluzava sekrecija. Uporedo sa rinitisom moze se javiti blaži ili teži konjunktivitis. Opšti simptomi bolesti mogu biti blaža glavobolja i prolazno povišena telesna temperaturua.

Klinička slika akutnog rinofaringitisa vrlo je slična slici akutnog rinitisa, uz dodatne subjektivne i objektivne znakove upale ždrela i po pravilu jače izrazene opste simptome bolesti.

Kod lećenja akutnog virusnog rinitisa, rinofaringitisa nema etiološkog lečenja, već se upotrebljava simptomatska terapija (antipiretik, fiziološki rastvor u nosu, mirovanje).

Virusne respiratorne infekcije kod dece mogu biti i mnogo ozbiljnije kao na primer virusna upala srednjeg uva, laringitis (upala larinksa), akutni traheobronhitis, bronhiolitis (akutna opstrukcija bronhiola), virusne pneumonije, pa se stoga savetuje, ukoliko dođe do komplikacija „obične kijavice“ da se dete pregleda od strane stručnog lica – pedijatra koji će izvršiti evaluaciju stanja deteta.

??????????????????????????????????????????????????Pročitajte i… Stručnjak Opšte bolnice Bel Medic odgovara na pitanja: Uzroci niskog rasta u detinjstvu i adolescenciji

 

Imate neku nedoumicu? Pitajte u komentaru posta i vi naše stručnjake sve što vas zanima. Na vaša pitanja odgovaraju lekari iz Opšte bolnice „Bel Medic“. Pitanja možete postaviti iz oblasti ginekologije, neonatologije, pedijatrije i nutricionizma.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije