Stručnjak Opšte bolnice “Bel Medic” odgovara na pitanja: Koja je Idealna težina tokom trudnoće?

jelenaPiše: Prim. dr med. subspecijalista ishrane Jelena Gligorijević

Bel Medic logo1

Svaku normalnu trudnoću prati porast težine trudnice. Porast telesne mase tokom trudnoće obuhvata: težinu bebe, posteljice, plodove vode, kao i uvećanje reproduktivnih organa, krvi i masnih rezervi kod trudnice.

Foto: Gulliver/Thinkstock

Foto: Gulliver/Thinkstock

Svakoj trudnici je na prvom mestu da sa bebom bude sve u redu, međutim, odmah nakon toga sledi i mnoštvo pitanja vezano za promenu fizičkog izgleda trudnice, za dobijanje na težini u trudnoći, na procenama koliko je normalno da se žena u drugom stanju ugoji.

U zavisnosti od uhranjenosti majke pre trudnoće, preporučuje se različiti porast težine. Trudnicama koje su pre trudnoće bile normalno uhranjene, preporučuje se porast težine od 5-7 kg u 20-oj nedelji i 12-16 kg do kraja trudnoće.

Trudnicama koje su pre trudnoće bile pothranjene preporučuje veći porast težine do kraja trudnoće (oko 13-18 kg). Sa druge strane, gojaznim trudnicama se preporučuje porast težine od oko 7 kg do kraja trudnoće.

Prvo tromesečje
Ukoliko niste imali problema sa povraćanjem, u periodu do 12. nedelje ste mogle dobiti oko 1,5 kg, odnosno oko 15 % od ukupno dobijene očekivane kilaže u trudnoći. Idealan porast težine je do 2 kg.

Drugo tromesečje
Idealna ukupna težina u 16. nedelji iznosi oko 2,5 kg više od početne. Od 20. do 24. nedelje dolazi do najvećeg rasta deteta i vašeg dobijanja na težini. Tokom ovog perioda možete dobijati čak 0,5 kg nedeljno. Idealna ukupna težina u 20. nedelji trudnoće iznosi 3 kg, a u 24. nedelji 4,5 kg.

Treće tromesečje
Idealna ukupna težina u 28. nedelji je oko 9 kg više od početne. U 32. nedelji biste trebali dobiti manje kilograma iako beba i dalje intenzivno raste. Idealan porast težine do ovog perioda iznosi oko 11 kg.Do 36. nedelje bi trebalo da se dobijanje na težini smanjilo, možda čak i nestalo. Idealan porast težine do ovog perioda je oko 12 kg. U 40. nedelji bi se moglo desiti da malo izgubite na težini, što je znak da vam je beba spremna za porođaj. Idealna telesna težina je kao i u 36. nedelji, oko 12 kg više od početne.

Imate neku nedoumicu? Pitajte u komentaru posta i vi naše stručnjake sve što vas zanima. Na vaša pitanja odgovaraju lekari iz Opšte bolnice „Bel Medic“. Pitanja možete postaviti iz oblasti ginekologije, neonatologije, pedijatrije i nutricionizma.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije