Stručnjak Opšte bolnice “Bel Medic” odgovara na pitanja: Pravilna ishrana trudnice sa gestacijskim dijbetesom

jelenaPiše: Prim. dr med. subspecijalista ishrane Jelena Gligorijević

Bel Medic logo1

Gestacijski dijabetes podrazumeva poremećaj metabolizma glukoze koji se javlja u drugom i trećem trimestru trudnoće. Cilj lečenja je održavanje šećera u krvi u opsegu 3.3 – 5.4 mmol/l (mereno pre obroka i pre spavanja), i < 6.7 mmol/l, 2 sata posle obroka.

Foto: Gulliver/Thinkstock

Foto: Gulliver/Thinkstock

Osnova lečenja je dijetoterapija, koju treba individualno propisati svakoj trudnici sa gestacijskim dijabetesom. Preporučuje se 5-6 manjih obroka u toku dana, uz strogo kontrolisanje unosa ugljenih hidrata. Unos belančevina i masti treba da bude optimalan, a količine ugljenih hidrata ne manje od oko 180 g dnevno.

Ne preporučuje se gladovanje, niti gubitak težine, a preporučuje se manja užina pred spavanje, kako u toku noći ne bi došlo do, za bebu opasnog, pada šećera u krvi. Trudnicama koje su gojazne, propisuje se nešto niži energetski unos kako bi se usporio porast težine.

Važna je i redovna fizička aktivnost – brži hod posle obroka. Ukoliko su vrednosti šećera u krvi povišene ili snižene uprkos dijetoterapiji, propisuju se lekovi.

U svakom slučaju, posle porođaja se preporučuje dojenje, a posle 6-12 nedelja skrinig na dijabetes.

Imate neku nedoumicu? Pitajte u komentaru posta i vi naše stručnjake sve što vas zanima. Na vaša pitanja odgovaraju lekari iz Opšte bolnice „Bel Medic“. Pitanja možete postaviti iz oblasti ginekologije, neonatologije, pedijatrije i nutricionizma.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije