Stručnjak Opšte bolnice Bel-Medic odgovara: Šta je amniocenteza?

vladimir_vajsPiše: Dr med. specijalista ginekologije i akušerstva Vladimir Vajs

 Bel Medic logo1

Amniocenteza je dijagnostički postupak putem koga se iz amniona, u kome se nalazi plod, uzima određena količina tečnosti i šalje na analizu. Radi se u periodu od 16. do 18. nedelje trudnoće i spada u invazivne procedure.

Foto: Gulliver/Thinkstock

Foto: Gulliver/Thinkstock

Ovaj postupak jedino može da preporuči ginekolog akušer nakon sagledavanja potreba za njom. Genetička amniocenteza obezbeđuje proveru naslednog materijala (hromozoma) i to kada lekar predloži nakon abnormalnih rezultata prethodnih testova.

Takođe, može se raditi i u svrhu drugih ispitivanja, bakteriloških, virusološkim ili imunoloških. Radi se u ambulantnim uslovima, pod kontrolom ultrazvuka i pod sterilnim uslovima. Ovaj postupak obavlja perinatolog na sledeći način: Posebnom iglom kroz stomak majke pronalazi mesto u amnionu gde je na bezbedan način moguće dobiti plodovu vodu.

Analiza hromozoma čeka se oko tri nedelje. To vreme je potrebno kako bi porasla kultura tkiva da bi genetičar što bolje očitao rezultate i saopštio dalji tok razvoja trudnoće.

Imate neku nedoumicu? Pitajte u komentaru posta i vi naše stručnjake sve što vas zanima. Na vaša pitanja odgovaraju lekari iz Opšte bolnice „Bel Medic“. Pitanja možete postaviti iz oblasti ginekologije, neonatologije, pedijatrije i nutricionizma.

Tekstove naših stručnjaka i njihove zdravstvene savete možete pogledati OVDE.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije