Stručnjak Opšte bolnice Bel-Medic odgovara: Šta je Bartolinijeva žlezda?

vladimir_vajsPiše: Dr med. specijalista ginekologije i akušerstva Vladimir Vajs

 Bel Medic logo1

Bartolinijeva žlezda, je parna žlezda koja se nalazi u donjoj trećini spoljašnjih polnih organa žene. Njena funkcija je da preko svojih izvodnih kanala vrši lubrikaciju vaginalne sluzokože.

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

U toku života žene, mogu nastati promene koje se karakterišu upalom ili pojavom ciste. Upala Batholinijeve žlezde može biti akutna, brzo nastaje, praćena je bolom u predelu vulve, otokom regije i otežanom fukcijom čitavog predela.

Ova neprijatna pojava može spontano da se povuče, bez upotrebe antibiotika ali i je takođe velika verovatnoža da se zbog upale mnogostruko uveća pretvarajuči je u abscess, šupljinu ispunjenju gnojem.

Nekada zid abscesa sam prsne i omogući oticanje veće količine gnojnog sadržaja. Ako upala Bartolinijeve žlezde ne prođe spontano već se jave dodatne nepogodnosti onda one zahtevaju lekarsku pomoć koja se sastoji u primeni antibiotika, koji mogu da smanje upalu, leda ali i posebnih rastvora za dezinficijenciju.

Ponekad dejstvo antibiotika nije dovoljno te se zapaljenski proces pretvara u stvaranje abscesne šupljine u kojoj se nakuplja gnoj. Tada je lečenje hururško. Primenjuje se takozvana incizija, zasecanje abscesne šupljine i evakuacije gnojnog sadržaja.

Uzroci nastanka upale su prisutne bakterije koje uobičajeno žive na koži, ali koje putem mikropovreda ulaze u predeo izvodnog kanala žlezde, dovodeći do zapušenja kanala i stvaranja upale ili abscesa. Najčešći preduslovi koji dovode to zapaljenskih promena su neadekvatno održavanje lične higijene, nagnječenje polne regije, iritacija neprirodnim intimnim rubljem…

Kod hroničnih formi upale Bartolinijeve žlezde dolazi do nakupljanja tečnog sadžaja unutar ciste, ali bez znakova zapaljenja. Postoji otok, uvećenje same žlezde, lokalna smetnja, ali nema povišene temperature, crvenila, bola. Tada se Bartolinijeva žlezda pretvara u cističnu formaciju gušćeg ili tečnijeg sadržaja. Lečenje je u tim situacijama isključivo hirurško kada se pristupa potpunom odstranjenju ciste iz njenog ležišta.

Još tekstova naših stručnjaka pogledajte OVDE.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije