Stručnjak Opšte bolnice Bel Medic odgovara: Šta se dogodi kada preskočimo doručak?

jelenaPiše: Prim. dr med. subspecijalista ishrane Jelena Gligorijević

Bel Medic logo1

Izostavljanje doručka predstavlja veći stres za decu nego za odrasle. U istraživanjima je pokazano da deca koja ne doručkuju, na časovima slabije razumeju i pamte lekcije i postižu lošije rezultate na testovima.

Foto: Gulliver/Thinkstock

Foto: Gulliver/Thinkstock

Trudnicama takođe ne preporučujemo izostavljanje doručka, obzirom da potencijalni pad nivoa šećera u krvi štetno deluje na nervni sistem ploda.

Takođe, kod raznih oboljenja, npr. u slučaju dijabetesa, ne preporučuje se izostavljanje obroka. Kada govorimo o zdravim odraslim osobama, nauka još uvek nema definitivni odogovor na pitanje da li i na koji način izostavljanje doručka utiče na naš organizam.

Pročitajte i… Stručnjak Opšte bolnice “Bel Medic” odgovara: Pregoreksija – opsesija težinom u toku trudnoće

Pojedina istraživanja pokazuju da izostavljanje doručka dugoročno dovodi do porasta težine i dijabetesa. Međutim, drugi naučnici opovrgavaju ove rezultate. Dok ne budemo imali čvrste dokaze, preporučujem – osluškujte svoj organizam.

Imate neku nedoumicu? Pitajte u komentaru posta i vi naše stručnjake sve što vas zanima. Na vaša pitanja odgovaraju lekari iz Opšte bolnice „Bel Medic“. Pitanja možete postaviti iz oblasti ginekologije, neonatologije, pedijatrije i nutricionizma.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije