Stručnjak Opšte Bolnice Bel-Medic odgovara:Kako se leči upala zglobova kod dece?

T.Cuk photo

dr Tomislav Ćuk pedijatar-endokrinolog

 

Bel Medic logo1

Reumatska oboljena kod dece ređa su nego kod odraslih.
Kolagen je najrasprostranjenija belančevina našeg organizma i ulazi u sastav tetiva, periosta i vezivnog tkiva.

Foto: Gulliver/Thinkstock

Foto: Gulliver/Thinkstock

Vezivno tkivo koje sadrži kolagen podleže stalno promenama, što je u vezi sa rastom i razvojem kostiju, zglobova i mišića. Enzimi koji degradiraju kolagen nazivaju se kolagenaze, koje stvaraju mnoge ćelije.

Bolesti koje zahvataju vezivno tkivo utiču na različite sisteme uključujuci i difuzne vaskularne i inflamatorne lezije.

Pročitajte i… Zašto nastaje pigmentacija kože pupka?

Zbog različite etiologije reumatskih oboljenja kod dece neophodan je multidisciplinarni pristup, a sve to u cilju adekvatne diferencijalno-dijagnostičkih procedura i odgovarajućeg lečenja.

Deci sa ovakvim oboljenjem najvažnije je omogućiti normalan život i sprečiti oštećenje zglobova i drugih organa koji mogu da budu zahvaćeni upalom. Lečenje se zasniva na primeni lekova koji smiruju upalu, fizikalnih procedura koje imaju cilj da održe funkciju zgloba i spreče nastanak deformiteta. Veoma je složeno i zahteva saradnju različitih specijalista

Stoga je neophodno da se u slučaju sumnje na reumatsko oboljenje, dete uputi na pregled kod dečjeg reumatologa, koji će obaviti dalju evaluaciju i druga neophodna ispitivanja.

Imate neku nedoumicu? Pitajte u komentaru posta i vi naše stručnjake sve što vas zanima. Na vaša pitanja odgovaraju lekari iz Opšte bolnice „Bel Medic“. Pitanja možete postaviti iz oblasti ginekologije, neonatologije, pedijatrije i nutricionizma.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije