06.03.2014 Porodica

10 pogrešnih razloga da postanete roditelj

Doneti na svet novo ljudsko biće sa sobom nosi niz pozitivnih osećanja i može biti jedno od najlepših životnih iskustava. Ali pre nego što se odlučite na začeće razmislite da li su vaši vaši razlozi ispravni?

roditeljstvo

1. Mislite da će vam dete spasiti brak

Dolazak deteta u vezi koja je loša vrlo retko može popraviti situaciju. Zapravo će češće doći do pogoršanja odnosa. Da, postoji mogućnost da vas dete podseti na sve ono što volite jedan kod drugoga, ali briga oko deteta i napor koji se zahteva na kraju može dokrajčiti loš odnos. Po pravilu što je veza bolja to je dolazak deteta više produbljuje.

2. Dosadilo vam je zanovetanje roditelja koji žele unuke

Želja za unucima je prirodna. Ali imati decu da bi zadovoljili želje svojih roditelja nije mudro. Ma koliko vam roditelji pomagali, najveći teret odgajanja deteta pašće na vas – ako niste za to spremni, ne pokušavajte.

3. Već je vreme – sat otkucava

Biološki sat je neumoljiv i sa svakom godinom vaša plodnost je sve manja. Pa ipak, odluka da dobijete dete je nepromenjiva. Vaš život će se sasvim promeniti, a ako se već odlučite na tako dramatičnu promenu onda neka to bude jer želite dete, a ne zato što ga morate imati ili jer se bojite da ćete se kasnije kajati.

4. Želite dokazati da uprkos svemu i to možete

Deci treba osećaj sigurnosti, roditelje koji ih vole i osećaj pripadnosti. Ako teško možete zamisliti da bi se u vaš život uklopila beba verovatno ste u pravu. Sasvim je u redu ako nemate želju za decom. Ali nije u redu da pokušavate da uklopiti dete, a znati da nećete moći da zadovoljite sve njegove potrebe.

5. Dosadilo vam je da svu pažnju (a možda i poklone) primaju rođaci s decom

Takmičarski duh može vas motivisati često ali kad su u pitanju deca takmičarski duh gotovo nikada nije pozitivan. Može se dogoditi da vas ignorišu čak i ako dobijete dete.

6. Mislite da ćete zbog deteta biti manje sebični

I to je moguće, ali osoba mora biti spremna na promenu i naporan rad. Misliti da će vam dete promeniti sebične navike vašeg partnera je posebno loša zamisao. Ovo bi vam se moglo ozbiljno obiti o glavu.

7. Mislite: “Ako ništa drugo barem ću postići nešto vredno u životu”

Neke žene smatraju da će im rođenje deteta dati smisao života. Ali teško je predvideti kako ćete se osećati nakon rođenja. Poslednje što vam treba ( a i detetu) je misliti o svom majčinstvu kao o još jednom izvoru razočarenja. Ali kako god se osećali, ovakav stav stavlja prevelik pritisak na detetovu psihu.

8. Želite bezuslovnu ljubav

Koja bezuslovna ljubav? Jeste li kad čuli dete koje plače i zahteva ono što želi? Ako želite dete jer vam treba neko ko će vas voleti, verovatno niste dorasli izazovu koje donosi roditeljstvo.

9. Želite da ostavite nešto iza sebe, nekoga ko će nastaviti vaše ime

Ovaj razlog već dugo pokreće ljude. Ali kakvo ćete ime ostaviti iza sebe zavisi od vas, a ne o delima onih koji će vas nadživeti.

10. Želite nekoga za igru i uređivanje

Uređivanje bebe i male dece čini se tako zabavno i slatko sve dok nemate svoje. Proces je iznenađujuće naporan, a čim navučete slatki kompletić velika je verovatnost da ćete ga morati skidati jer ga je dete zaprljalo. Ako želite nekoga da uređujete, uvek možete vežbati sa svojim supružnikom ili kućnim ljubimcima. Dete uređujte kad budete imali bolje razloge – primera radi zato jer se međusobno jako volite i dovoljno ste zreli za nove obaveze.

Autor: Life Content
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije