13.03.2014 Porodica

12 saveta kako da budete bolja majka

Mnogim majkama majčinstvo je još samo jedna od bezbrojnih obaveza. Mnoge majke danas su i poslovne žene i domaćice, pa zbog toga ponekad detetu posvećuju manje vremena. Ako zbog toga osećate grižu savesti, evo nekih načina da se popravite.

majka1

1) NEKA VAM MAJČINSTVO BUDE PRIORITET

Nijedna televizijska emisija ni serija ne treba da vam budu važniji od vašeg deteta. Vreme koje biste provele gledajući televiziju, provedite sa detetom. Odrecite se emisije koja vam je najmanje važna. Kada treba da otputujete negde, pristanite na putovanje samo ako je neophodno ili ako možete na njega da povedete i svoje dete.

2) BUDITE REALISTIČNI PO PITANJU TOGA KOLIKO VREMENA VAM JE POTREBNO DA BISTE BILI BOLJA MAJKA

Ako vas dete pita da mu napravite neki slatkiš, nemojte ga odbiti zato što „nemate vremena“. Razmislite koliko je zaista vremena potrebno za spremanje toga i ako vam oduzima mnogo vremena, nađite alternativu. Kadgod pomislite da nemate vremena za sopstveno dete, razmislite o tome i videćete da ćete naći vremena.

3) SLUŠAJTE

Naučite da bolje slušate. Ako želite da utičete na svoje dete, morate ga slušati i znati kako da mu pristupite kada budete želeli da izvršite uticaj na njega.

majka3

4) USTANITE RANIJE

Ustanite pola sata ranije pre dece da biste se razbudili i bili sami kako biste bili sveži i mentalno spremni za decu.

5) ČITAJTE ZAJEDNO

Čitajte sa svojim detetom. Čitajte mu istu knjigu i nekoliko puta ako treba, bez obzira na to koliko vam je dosadna. Tako ćete se zbližiti sa detetom.

6) POSMATRAJTE SVOJE DETE

Gledajte svoje dete u oči kada pričate sa njim. Fokusirajte se samo na njega u tim trenucima. Na taj način će znati koliko ga cenite.

majka2

7) ODVOJITE VREMENA ZA SEBE

Sasvim je normalno da želite da svakog dana odvojite malo vremena za sebe. Odmorite uz knjigu ili slušajući muziku uz toplu kupku u kupatilu. Tako ćete biti odmorni za svoje dete.

8) BUDITE U TOKU

Budite u toku sa onim što se dešava u životu vašeg deteta. Čestitajte im na dobrim ocenama, pomozite im oko domaćeg ili im pomozite da svaladaju nešto što im teže ide.

9) ISKLJUČITE SE

Isključite sve što vam odvlači pažnju – telefon, kompjuter, televizor i posvetite se samo detetu na neko vreme.

10) IGRAJTE SE ZAJEDNO

Igrajte zajedno neku društvenu igru ili neku video igricu. Neka pravila budu njegova – vama ionako nije stalo da pobedite, jer ste pobedili ako je vašem detetu lepo sa vama.

11) ZAKAŽITE ZAJEDNIČKO VREME

Odredite vreme koje će biti rezervisano samo za vaše dete. U tom periodu se ne javljajte na telefon, nemojte ni gledati u njega dok zvoni, ne pričajte ni sa kim drugim i posvetite se samo potrebama, pričama i željama svog deteta.

12) PROŠETAJTE SE

Prošetajte samo sa svojim detetom i zapitkujte ga razne stvari. Šetnja je dobra i za ćaskanje i zbližavanje i za održavanje kondicije.

Izvor: Blic žena

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije