7 tajni uspešnog nošenja bebe u marami

Čeka vas mnogo posla? Stavite bebu u maramu! Osim toga, na ovaj način bebi ćete olakšati grčeve, sprečiti nastanak refluksa, te joj pružiti utehu svojom blizinom, a da vas pritom ne zabole leđa, vrat ili ruke.

PROBAJTE VIŠE RAZLIČITIH NOSILJKI
Pronaći nosiljku u kojoj ćete uživati i vi i beba isto je kao i pronaći par savršenih farmerki – morate probati nekoliko različitih pre nego što otkrijete koji model vam odgovara. Najbolje će biti da odete na prezentaciju nosiljki organizovanu za mlade mame, te da na licu mesta isprobate nekoliko različitih modela i, uz savete eksperata za nošenje beba, upoznate se s načinom korišćenja. Jedan od glavnih kriterijuma svakako treba da je udobnost, pa ne štedite na vremenu da biste otkrili koja vam marama najviše prija.

BEZ KOMPROMISA
Kupite nosiljku koja će odgovoriti na vaše trenutne potrebe i nemojte razmišljati o tome hoćete li i koliko dugo moći i kasnije da je koristite. Većina marama može se koristiti od prvog dana bebinog rođenja pa do druge ili treće godine. Ali ako i vi i dete uživate u nošenju u marami, verovatno ćete u jednom trenutku poželeti da nabavite i čvršću nosiljku za porodične izlete ili maramu od tanjeg materijala za leto. Ipak, najvažnije je da za prvu maramu odaberete onu koja će odgovarati vašim trenutnim potrebama.

Pročitajte i… Nosiljke za bebe: Koje su najbolje?

PRAVILA BEZBEDNOG NOŠENJA

Postarajte se da pri svakom nošenju bebe ispunite sledeća tri pravila:
ČVRSTO stegnite maramu uz telo da ne bi bilo praznog prostora između nje i vašeg tela.
BEBINO LICE treba da vam je jasno vidljivo u svakom trenutku.
PRIBLIŽITE bebu tako da je možete poljubiti u čelo. Bebina glava treba da je što bliže vašoj bradi, ali u granicama udobnosti i za nju i za vas.
BEBINA BRADA treba da je sve vreme odvojena od njenih grudi, kako biste bili sigurni da može nesmetano disati. Ispod njene brade treba uvek da ima slobodnog prostora proporcionalnog širini najmanje jednog prsta.
LEĐA treba uvek da imaju čvrstu potporu tako što će bebini stomak i grudi biti čvrsto priljubljeni uz vaše telo, kako joj usled labavog držanja glava ne bi padala, a disanje se otežalo.

DRAGOCENA POMOĆ U SLUČAJU GRČEVA
Tokom prva dva do tri meseca jedna od pet beba ima grčeve i, premda ova razvojna faza ne traje dugo, uvek je veoma isrcpljujuća i za bebu i za mamu. Kad imate maramu, moći ćete bebi uvek pružiti utešnu blizinu i toplinu svog tela, a pritom sebe nećete dovoditi u položaj koji bi vam loše uticao na držanje te uzrokovao bolove u leđima, vratu i rukama. Moći ćete se slobodno kretati, obavljati sve radnje i držati je tako dok se ne uspava. Držanje bebe u uspravnom položaju, pored toga, sprečava vraćanje mleka u jednjak, što uzrokuje bolni refluks.

BEBINA GUZA TREBA DA SE NALAZI NIŽE OD KOLENA
Kad se rodi, bebine zglobne čašice nisu u potpunosti razvijene, zbog čega se tokom prve godine preporučuje što češće držanje u pravilnom položaju, odnosno u marami. Beba treba da je dovoljno blizu vašeg tela, kako bi joj leđa imala potporu i prirodno držanje, a noge treba da su postavljene u obliku slova M. Da biste bili sigurni da je držite u pravilnom položaju, proverite u ogledalu da li joj guza pada niže od kolena.

KONTAKT KOŽA NA KOŽU
Kontakt s bebinim telom, dok je nosite u marami, podstaći će lučenje oksitocina, hormona ljubavi, i u vašem i u bebinom telu, što će pomoći stvaranju jedinstvene i čvrste povezanosti. Dok ste u kući, pojačajte ovaj efekat tako što ćete podići majicu ili otkopčati košulju, tako da bebina koža dodiruje direktno vašu. S vremenom ćete se izveštiti da je brzo spustite ili zakopčate – ukoliko, recimo, poštar iznenada pokuca na vrata!

MOŽE LI BEBA SPAVATI U MARAMI?
Beba će se osećati tako opušteno ušuškana u vašem naručju da će najverovatnije većinu vremena dremati. I to je potpuno u redu i sigurno, pod uslovom da ste pri stavljanju bebe ispoštovali naznačena pravila bezbednosti. Beba će možda nastojati da zagnjuri glavu među vaše grudi dok spava, ali je veoma važno da joj uvek vidite nos i usta, pa joj svaki put nežno podignite ili pomaknite glavu kako biste bili sigurni da nesmetano diše.

SIGURNOST I SAMOPOUZDANJE
Mnoge mame se brinu da im deca ne postanu previše zavisna od njih, zbog čestog nošenja u marami, ali istina je zapravo sasvim drugačija! Istraživanja otkrivaju da deca koja su tokom prve godine života ostvarila čvrste i jake veze sa svojim roditeljima imaju više izgleda da izrastu u osobe koje veruju u sebe. U vašoj blizini beba se oseća bezbedno i zaštićeno, a vi na sve njene potrebe možete odgovoriti veoma brzo. Kad poraste i oseti se spremno da proba nove i potencijalno teške stvari, dete će im pristupiti sa samopouzdanjem, jer će znati da ste tu ako mu zatrebate.

RANIJI RAZVOJ GOVORA
Istraživanja pokazuju da su bebe otvorenije za spoljašnje podsticaje kad se nose, zbog čega lakše usvajaju i uče nove stvari. Beba će mnogo toga naučiti preko vašeg glasa i izraza lica, a dok je držite u položaju u kojem je gotovo na istoj visini kao vi – videće više i bolje sve što je okružuje.

Više ovakvih tekstova naći ćete u AKTUELNOM broju magazina Mama&beba!

Novi broj potražite na kioscima 5. marta!

Pratite nas i na Fejsbuku: https://www.facebook.com/mamaibebacom/

STARE BROJEVE POTRAŽITE NA SAJTU novinarnica.net

Foto: Thinkstock, Getty

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije