8 saveta za jutro bez stresa

Deca često nemaju svest o tome da će zakasniti u školu ako ne požure da napuste krevet, ubrzaju oblačenje i ostale jutarnje obaveze. Doručak ponekad ume da se otegne do granica roditeljskog stpljenja. Ako vam ovo zvuči poznato, postoje načini da olakšate jutarnju rutinu i lepše započnete dan. Pročitajte šta vam predlažu stručnjaci za razvoj dece i porodičnih odnosa.

1. Planiranje je ključno
Jutarnji problemi često nastaju zbog činjenice da je neke stvari trebalo obaviti veče pre. Knjige bi već trebalo da su u rancu, a odeća pripremljena. Iznad detetovog radnog stola trebao bi da se nalazi raspored časova sa rubrikama za napomene. Samo vas na taj način neće iznenaditi i iznervirati jutarnje saznanje da dete ima fizičko vaspitanje i potrebna mu je oprema.

Planiranje je ključan faktor, kažu stručnjaci. Užinu bi trebalo spremiti ranije, uz pomoć deteta. Odeću za sledeći dan takođe treba pripremiti veče pre i sa detetom odlučiti o odevnoj kombinaciji. Dečji izbor odeće za roditelje može biti pravi izazov, ali stručnjaci podsećaju; “Nijedan učitelj, razredni starešina ili nastavnik neće osuđivati vaše dete ako dođe u školu u prugicama i kockicama koje se ne podudaraju. To deci nije bitno.”

Autonomija je posebno važna deci školskog uzrasta i treba im dati priliku da donose odluke ili u njima aktivno učestvuju. Time deci povećavamo šanse da se osećaju sposobno u životu.“Proverite vremensku prognozu noć pre. Tako ćete uvek imati na vreme pripremljene čizme za kišu, kabanice i kišobrane. Mnogo se vremena gubi u biranju adekvatne odeće ako se vreme promeni preko noći. Zato, budite informisani.”

2. Gospodin Mrzovoljko
Kako ujutro podstaći dete da se pokrene? Deca obično sede još u polu snu, dok mi umesto njih obavljamo sve što možemo. Isto tako, nije neuobičajeno da se deca bude uz gunđanje i uzdahe. Cilj je stvoriti situaciju u kojoj će dete samo ustati, kako dan ne bi započeo sa “još pet minuta”. Zbog toga se preporučuje da se detetu kupi veseli budilnik koji ima isti takav ton. Ako se budi pomoću alarma na mobilnom telefonu, dopustite detetu da izabere vrstu muzike koja će se uključiti kao alarm. Osećaj da su dovoljno veliki da sami ustanu i započnu dan, deci daje lep osećaj samostalnosti.
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije