28.03.2018 Porodica

Da li ste (pre)dobar roditelj?

Mame i tate žele svom detetu pružiti najbolje, dati najviše, pomoći baš uvek…Može li roditelj biti predobar roditelj? Previše posvećen? Evo nekoliko pokazatelja da možda preterujete u želji da ugodite svom mališanu.

1. Hvaliite li dete svaki dan?
Pohvala je dobra, ali ne uvek. Jedno je kada je dete malo i kada počinje učiti – tada je pohvala čin učenja i motivacije. No, kako dete raste, a roditelj nastavlja hvaliti dete na svakom koraku i za svaku sitnicu, to je onda čisto preterivanje. Ako mislite da preterujete, smanjite broj pohvala i svedite ih samo na one prave i zaslužne. Neka se dete potrudi da zasluži pohvalu.

2. Nudite li previše materijalnih nagrada?
Ako budeš odličan kupićemo ti bicikl. Ako budeš dobar u gostima kupićemo ti kamion. Ako pojedeš sve s tanjira dobićeš onu lutku. Koliko često vaše dete radi nešto samo zato da bi dobilo nagradu? Šta mislite, šta vaše dete time stvarno dobija? Ništa, osim što ga kupujete.

3. Očekujete li od deteta malo ili mnogo?
Previše je roditelja koji od svoje dece očekuju toliko malo jer ih ne žele zatrpavati odgovornostima za koje su sposobni. Previše je i onih koji očekuju previše, a ni to nije dobro. Ne šalje detetu pravu poruku, ne uči ga onome što dete, svako u svom uzrastu, treba znati i biti u stanju da ostvari.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije