18.01.2014 Porodica

Deca koja redovno ručaju s roditeljima manje su sklona porocima

Deca koja najmanje pet puta nedeljno ručaju sa roditeljima, kasnije znatno ređe odlučuju da puše, konzumiraju alkohol i drogu.

porodicni rucak

Zbog brzog tempa života i previše obaveza, savremenim porodicama nije lako da okupe sve članove u isto vreme za trpezom.

Nastojte da u danima kada su deca na raspustu zajedno uživate u porodičnim ručkovima. Na taj način mališani će da usvoje zdrave navike u ishrani koje će ih spasiti od gojaznosti, sve prisutnije među decom.

Istraživanja su pokazala da osobe koje se uglavnom hrane kod kuće, izbegavaju brzu hranu i peciva, imaju znatno manje šansi da postanu gojazne. Dovoljan je podatak da obrok u restoranu u proseku sadrži 60 odsto više kalorija od onog spremljenog kod kuće.

U studiji gde su učestvovala deca stara od 9 do 14 godina ustanovljeno je da ona koja ručaju kod kuće sa roditeljima, manje jedu prženu, nezdravu hranu i piju sokove. Njihova ishrana je bazirana na povrću i ključnim hranljivim materijama, kalcijumu, gvožđu i vlaknima. Uz to piju više vode, a manje soka.

Obedovanje sa porodicom odlična je prilika i da se deca upoznaju sa svim namirnicama i ishranu obogate novim ukusima. Osim toga, česti porodični ručkovi, dokazali su naučnici, imaju moć da smanje rizik od depresije i poremaćaja u ishrani. Mogu čak i da odbrane od poroka.

Naime, naučnici su ustanovili da deca koja najmanje pet puta nedeljno ručaju sa roditeljima, kasnije znatno ređe odlučuju da puše, konzumiraju alkohol i drogu. Kod tinejdžera koji manje od tri puta nedeljno ručaju sa porodicom, čak tri i po puta povećan je rizik od konzumiranja narkotika. Tri puta je veća verovatnoća da će probati marihuanu, dva i po puta da će propušiti, sklonii su i alkoholu.

I mlađi i stariji koji redovno obeduju sa porodicom imaju manje problema sa stresom, jer uz zalogaje dobijaju i podršku najbližih, dokazali su naučnici.

Izvor: novosti.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije