15.10.2014 Porodica

Dete i mokrenje u krevet

Ovaj poremećaj je čest problem koji se javlja kod mlađe dece, a naziva se još i noćna enureza. Vama je sigurno poznatiji kao mokrenje u krevet. Naime, to je jedan od češćih problema u detinjstvu, a zahvata gotovo svako treće dete. Pogađa 20 odsto petogodišnje dece koja te probleme imaju samo noću.

mokrenje u krevet

Znakovi da vaše dete ima problema sa noćnom enurezom jesu učestalo mokrenje u krevet (svake ili gotovo svake noći) ili mokrenje u krevet nakon šeste, sedme godine. To je jasan znak da bi trebalo što pre da posetite doktora. On će pregledati vaše dete i dati tačnu dijagnozu, te postupak terapije i lečenja. Oko 75 odsto dece koja redovno mokre u krevet imaju primarno noćnu enurezu.

Ostali postotak ima drugi oblik enureze, sekundarni oblik koji u krevet ne mokre redovno. Njima se to javlja kod emocionalnog šoka, stresnog događaja ili putovanja. Tri puta je češća kod dečaka nego kod devojčica, a najčešće je uzrokovana genetski, odnosno nasledna je.

Ako su oba roditelja imala taj isti problem kao deca, nije nimalo čudno ako će kasnije te iste smetnje imati i dete. Zapravo, genetičari su pronašli gen koji tačno određuje većinu slučajeva ovog poremećaja. Iako se fizički ne pojavljuju određene posledice uzrokovane ovim problemom, mokrenje u krevet i te kako ostavlja tragove na psihičko stanje. Dete koje mokri u krevet oseća sram, strah i nelagodu prilikom odlaska na spavanje, buđenja, ali i ostalih svakodnevnih aktivnosti.

Enureza utiče na decu školske dobi kada je njihov društveni razvitak najveći. Njima je tada izrazito važna nezavisnost, a ona im je zbog mokrenja u krevet znatno otežana. Mokrenje u krevet nije najčešće uzrokovano pozadinskom telesnom bolešću, već je rezultat kašnjenja fizičkog sazrevanja. Dečji mehanizam još ima oslabljenu kontrolu mehura i upravo je to razlog neugodnog noćnog mokrenja.

Utešite svoje dete, objasnite mu kako je to što mu se događa potpuno normalno i da se ne treba bojati. Odvojite posebno vreme da s njim razgovarate o tome, nemojte ovaj problem ignorisati. Ignorisanjem on neće nestati, već upravo suprotno. Postoji velika mogućnost da se mokrenje još samo pojača. Ograničite mu noćne napitke i izbegavajte gazirana pića, čajeve ili izrazito hladna pića.

Izvor: mojedijete.com, M.G.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije