20.02.2014 Porodica

Dr Mima Fazlagić: Broj porođaja u Srbiji se u poslednjoj deceniji smanjio za 10.000!

Baby friendly„, konferencija magazina „Moja beba“, o problemima zasnivanja porodice, trudnoći, porođaju i materinstvu, održaće se u beogradskom hotelu Metropol Palace, 25. februara. Dr sc.med. Mima Fazlagić učestvovaće na panelu: Zalog za budućnost, na kojem će se govoriti o značaju matičnih ćelija.

Mima Fazlagic

– U poslednjoj deceniji broj porođaja u Srbiji se na godišnjem nivou smanjio za 10.000, a broj stanovnika iz godine u godinu manji je za jedan omanji grad. Prosečna starost je iznad 42. godine. To su zaista alarmantni podaci. Konferencija „Baby Frielndy“ je izuzetno važan skup, na kojem će problemi rađanja i zdravlja trudnica i dece biti prikazani iz različitih uglova. Sigurna sam da će mladim majkama i ženama koje se spremaju za tu ulogu pomoći da razreše neke dileme i na jednom mestu saznaju sve što ih zanima.

Cryo-Save, najveća evropska banka za čuvanje matičnih ćelija, u toku 2013/2014. godine pokrenula je akciju “10 koraka za zdravu trudnoću”, upravo da bi skrenula pažnju na značaj ove poražavajuće statistike. Pomenuta akcija me je motivisala da učestvujem i na konferenciji “Baby Friendly”, jer se potpuno poklapa sa ciljevima našeg projekta koji realizujemo u saradnji sa fondom Dragica Nikolić, Institutom za javno zdravlje Dr Milan Jovanović Batut i Institutom za ginekologiju i akušerstvo Kliničkog centra Srbije.

Tema mog izlaganja biće regenerativna medicina i matične ćelije, važnost pravilnog informisanja trudnica o samoj trudnoći, pa i o mogućnostima koje trudnica 21. veka ima.

Šta su matične ćelije, čemu služe, šta je regenerativna medicina, kako se uzimaju matične ćelije, šta je važno da znate o tome, kako se skladište, izdvajaju, šta nam donsoi personalizovana medicina, samo su neka od pitanja na koje ću pokušati da odgovorim tokom predavanja.

Autor: Eva Čubrović, Life Content

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije