Kada prestati s NOĆNIM OBROCIMA?

Svi mališani su drugačiji. Neki će noću piti mnogo mleka, a neki malo manje, neki će obrok završiti za deset minuta, a nekima će trebati i sat vremena. Upoznajte bebine potrebe i navike i ponovo postanite gospodar svojih noći.

Foto: Getty

Kad dobijete bebu, pretvarate se u menadžera koji 24 sata dnevno stoji na raspolaganju veoma zahtevnom klijentu. Ali ne zaboravite: obavljate najvažniji posao na svetu! Za male bebe noćni obroci su veoma važni. Oni im ne pružaju samo hranu potrebnu za rast i razvoj već i emotivnu potporu i osećaj bliskosti i sigurnosti. Kad shvatite šta je bebi u kom uzrastu potrebno, noći će vam postati lakše.

NOĆNI OBROCI
Najbolje je da se odmah upoznate s bebinim navikama. Držite beležnicu i olovku pored kreveta i zapišite vreme početka i završetka obroka. Za nedelju dana imaćete jasnu sliku obrasca bebinih noćnih potreba za hranom. Ako imate bebu do tri meseca starosti, u jedno možete biti sigurni – trebaće joj dosta noćnih obroka. U ovom uzrastu mališani treba da se hrane na svaka dva do tri sata, jer veoma brzo rastu, a sve što im treba nalazi se u mleku. Međutim, bebin stomak je još mali, pa može da primi samo određenu količinu mleka odjednom, koja se brzo provari, pa beba brzo ponovo ogladni.

Oko četvrtog meseca dosta beba počinje da spava u dužim intervalima tokom noći, jer im se unutrašnji sat razvija posle 16. nedelje. Tada svoje aktivnosti vezuju za dnevnu svetlost, pa su danju više budne, a noću duže spavaju. Ove promene utiču i na rad organa za varenje, koji se uveče primiruje te omogućavaju duže spavanje. Njihov stomak je takođe malo veći, pa može da primi i veće količine mleka. Ipak, ne očekujte čuda! Čak i ako je beba vaše prijateljice počela da spava celu noć, ne znači da će vaša isto da se ponaša. Veoma mali broj bebirona odspava baš sedam do osam sati u komadu tokom noći – većina se budi jednom ili čak više puta. Tako da je sasvim normalno očekivati da će se i beba starija od četiri mesesa buditi nekoliko puta tokom noći da bi pila mleko.

RESTORAN SE ZATVARA!
Uobičajeno je da se i bebe starosti od šest do devet meseci bude za jedan ili dva noćna obroka. Ali posle ovog uzrasta, možete slobodno da razmislite da li su detetu uopšte potrebni noćni obroci. Prvo što treba da odredite jeste smeta li vam što se beba noću budi. Ako vi nemate ništa protiv noćnih obroka, ako i vi i beba brzo zaspite posle buđenja, onda je sve u redu i nema potreba da išta menjate. Ali ako smatrate da su noćni obroci višak, i ako buđenja tokom noći remete i vaše i bebino spavanje, pokušajte da otkrijete o čemu se zapravo radi pa se dete noću budi. Uvek je korisno da porazgovarate s pedijatrom. Mališan od godinu dana koji je rođen u terminu, koji je na vreme počeo da jede nemlečnu hranu i koji dnevnim obrocima unosi dovoljno zdravih proteina, ne mora da jede noću. Ipak, to ne znači da će ono odjednom prestati da se noću budi i traži “svoje mleko”. Postoje, međutim, drugi razlozi zbog kojih to ono čini, ali postoje i drugi načini da mu vi to date.

Možda dete mleko povezuje sa spavanjem. Ljudski san se odvija kroz nekoliko faza tokom noći: od površnog do dubokog sna, pa zatim opet površan, kratko buđenje i opet površan san. Trenutak buđenja tokom sna obično i ne registrujemo osim ako se nešto nije promenilo u prostoriji u kojoj spavamo. Zato, ako beba utone u san tokom hranjenja, kad se probudi i primeti da nema ni mleka ni vas, počne da plače jer primeti promenu.
Ako se beba navikla da se uspava tokom dojenja ili pijenja mleka, jedino rešenje jeste da počnete da razdvajate mleko od spavanja. Neka vaš prvi cilj bude da dete stavite u krevetić dok je još budno. S ovom navikom najbolje je da počnete što ranije, i pre nego što beba navrši šest meseci, a razmak između uzimanja mleka i odlaska u krevet ne mora biti veliki – dovoljno je da prođe desetak minuta. Ako je beba starija od šest meseci, razmak između hranjnja i spavanja treba da je najmanje 45 minuta, kako bi se te dve stvari jasno odvojile.

IŠČEKIVANJE
Možda se kod bebe stvorila navika “uslovne gladi”, odnosno poriv koji se javlja iz navike, a ne iz fiziološke potrebe. To se često dešava i kod odraslih – kad god odete u bioskop, jedu vam se kokice, na primer. Ako bebu tokom noći probudi spoljašnja buka, mokra pelena ili bolne desni, a vi je uvek ponovo uspavljujete uz mleko, beba će očekivati mleko čak i ako zaista ne oseća glad. Uslovna glad je poput začaranog kruga, jer nepotrebni noćni obroci podstiču rad organa za varenje, što bebu drži budnom u periodu u kojem bi zapravo trebalo da spava.

Ako je beba starija od devet meseci, možda neće biti lako odrediti da li je noću zaista gladna ili samo po navici očekuje mleko. Kako će po buđenju verovatno biti prisutni i pokreti koji ukazuju na glad, poput sisanja prstića, najbolje će biti da proverite u beležnici koliko noćnih podoja ima i koliko bi trebalo da ih ima za svoj uzrast. Ukoliko je beba stara devet meseci, a budi se jednom noću da bi pila mleka, onda je to normalno i potreba za mlekom izazvana je stvarnom glađu. Ali ako ima devet meseci i budi se tri puta tokom noći, onda se verovatno radi o uslovnoj gladi.

Sledeći korak jeste da obratite pažnju na to šta beba jede tokom dana. Ako ujutru nema jak apetit, a tokom noći dobija dosta mleka, to znači da se kalorijski unos odvija noću umesto danju i da je očekivanje mleka noću posledica uslovne gladi.

Da biste to preokrenuli, počnite tako što ćete bebi posljednji dnevni obrok davati sat vremena pre odlaska na spavanje. Bebe od devet meseci i starije mogu odspavati šest sati bez potrebe za dodatnim unosom hrane. Ako večeru odredite za šest sati uveče, sledeći obrok ne bi trebalo da bude pre ponoći. Ukoliko se probudi pre ponoći, vratite ga na spavanje bez mleka. Umesto toga, mazite ga i nežno lupkajte po leđima, proizvodeći „šššš“ zvuk. Sigurno je da će vam trebati izvesno vreme da beba prihvati promenu, kao i da se navikne na novi način uspavljivanja.

Ukoliko se ponovo probudi iza ponoći, ponudite bebi malo mleka, ali zapamtite da joj mleko više neće trebati pre šest ujutru. Ako se probudi pre tog vremena, opet pokušajte da je vratite na spavanje maženjem i pevušenjem. Tako će se ujutru probuditi više gladna i počeće da jede više danju nego noću, čime će se, takođe, doprineti smanjenju potrebe za noćnim obrocima. Ovaj proces može potrajati nekoliko dana, ali se vredi potruditi!
Kad uspostavite kontrolu nad satnicom noćnih obroka, ako beba i dalje noću pije više mleka nego danju, vreme je da počnete da smanjujete količinu tečnosti koju joj dajete tokom noći. Smanjite za trećinu ukoliko beba pije mleko iz flašice, a ako je dojite, skratite vreme podoja na dva do tri minuta.

Foto: Getty

SAMO ŽELIM DA SI PORED MENE
Dok bebi dajete mleko, ona dobija mnogo više od hrane – dobija i osećaj sigurnosti i bliskosti. Moguće je da bebi zapravo to treba kad se noću budi. Čim oseti toplinu maminog tela, beba je srećna, a ukoliko se tokom dana nije osećala dobro ili ju je nešto uznemirilo, moguće je da će tokom noći tražiti dodatnu utehu. Ako bebi povremeno pružite obroke utehe, to neće nužno poremetiti njene navike. Najvažnije je da slušate svoj instinkt. Ako osetite da je bebi potrebno malo dodatne nežnosti i pažnje, pružite joj ih.

Moguće je da beba samo želi da bude pored vas, naročito ako imate i stariju decu. Za bebe je dragocen svaki trenutak proveden s mamom, pa je moguće da ako tokom dana ne uspevate da joj pružite onoliko pažnje koliko bi ona htela, taj nedostatak pokušava da nadomesti tokom noći. Ako vam to ne smeta, divno! Ali ukoliko vam to remeti san i onemogućava vas da se odmoriti, pokušajte da odredite deo dana koji ćete posvetiti isključivo bebi – samo vas dvoje.

Kad shvatite šta je ono što bebi zapravo treba kad se budi noću, biće vam sve mnogo lakše. Dok je još jako mala, činjenica da su joj noćni obroci zaista neophodni značajno će vam olakšati umor i iscrpljenost koje ćete osećati zbog neprospavanih noći. Kad dovoljno poraste, moći ćete da odlučite na koji način ćete zadovoljiti bebine potrebe. U svakom slučaju, uskoro ćete opet biti gospodar svojih noći!

OBROCI U SNU?
Obrok ili podoj u snu jeste onaj koji bebi dajete pre nego što vi legnete da spavate, kako biste pokušali da joj produžite osećaj sitosti (i san). Nekim bebama to odgovara, a nekima ne. Ako bebu hranite kad vam ne traži, remetite joj san i rad organa za varenje. Takođe, možete joj stvoriti naviku da traži obrok koji joj zapravo ne treba. Bolje je da pustite da je probudi osećaj gladi.

Važan savet
Ne menjajte bebi noću pelenu osim ako to nije zaista neophodno, jer će je to razbuditi i trebaće vam više vremena da je ponovo umirite i uspavate. Zato, za noć birajte pelene s boljom apsorpcijom, obično s oznakom “premium”.

Da li ste znali
Ako dojite, a beba vam se često budi noći, proverite šta to tokom dana unosite od hrane i pića. Smanjite ili izbacite sve namirnice koje sadrže stimulativne supstance, poput kofeina, čokolade ili šećera. Grickanje keksa uveče, dok gledate TV, može imati loše posledice po bebin san.

Refluks?
Bebe koje imaju problem s refluksom više vole noćne obroke, jer dok su u polusnu – manje pažnje obraćaju na neprijatnost. Ako i vaša beba ima refluks, hranite je u uspravnom položaju i držite je tako još deset minuta posle obroka.

Više ovakvih tekstova naći ćete u AKTUELNOM broju magazina Mama&beba.

Novi broj potražite na kiosicma 5. jula!

Pratite nas i na Fejsbuku: https://www.facebook.com/mamaibebacom/

STARE BROJEVE POTRAŽITE NA SAJTU novinarnica.net

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

Prethodna vest

Sledeća vest

još iz kategorije