19.06.2015 Kutak za mame

10 stvari koje bi svaka žena trebalo da zna o svojoj vagini

Verovatno već znate koliko je vaša vagina očaravajuća. Ovaj neverovatni deo tela može vas dovesti do intenzivnog zadovoljstva, iritirajućeg bola, a u stanju je i da izvede najveće čudo na svetu – donese novi život! Ukratko, to sve uliva duboko strahopoštovanje prema njoj. Zato mislimo da je važno da ostane na vrhu, sve što se dešava ispod pojasa. Želite primer? Pročitajte zato 10 fascinantnih stvari o vagini.

Foto: Gulliver/Thinkstock

Foto: Gulliver/Thinkstock

1. Vagina može da podnese intenzivan trening
Mišićni ton vagine je vrlo jak – rekla je Alisa Dvek, ginekolog i koautor knjige „V is For Vagina“. Keglove vežbe mogu vam omogućiti bolji vaginalni tonus i povećati šansu za intenzivnije orgazme. Da li postoji bolji razlog do tog da biste počele sa vežbama?

2. Vaša ishrana utiče na miris vagine
Iako nema mnogo istraživanja na tu temu, svaka žena zna da joj se miris menja tokom ciklusa. Miris varira u zavisnosti od perioda ovulacije, pa čak i od hrane koju jedete, te doktorka Dvek kaže da obratite pažnju kada ćete, na primer, jesti beli luk koji vagini daje oštar i intenzivan miris.

3. Klitoris ima više nervnih završetaka nego bilo koji drugi deo tela.
Prema ovoj činjenici, nije ni čudo što je baš on kontrolni centar vašeg orgazma.

4. Vaša vagina se širi tokom seksa
Da li ste se ikada zapitale, dok ste stavljale tampon, kako vaša vagina deluje tako sićušno, a ipak može da ugosti čak i dobro obdarenog momka? Ona je vrlo elastična i sposobna da se širi, kaže doktorka Dvek. Kada ste uzbuđene, dve trećine unutrašnjosti vaše vagine se širi i produžuje. Ozbiljno, vaša vagina nikada neće prestati da vas fascinira.

5. Nisu sve vagine iste
U stvari svaka vagina je jedinstvena. Kod nekih dama klitoris je bliže, dok je kod drugih udaljeniji od otvora vagine. Istraživanja su otkrila da žene kod kojih je klitoris više odaljen od vaginalnog otvora teže dožive orgazam zbog smanjene stimulacije. Ali ne brinite, postoje različite poze u kojima vas partner može dovesti do vrhunca.

6. Vagina vam saopštava kada je vreme za bebu
Neverovatno, ali istinito je to da vas vaša vagina obaveštava kada je optimalno vreme da zatrudnite, tj. kada su vam plodni dani, objašnjava doktorka Dvek. Cervikalna sluz u toku ovulacije se menja, postaje čistija, gumenasta i rastegljiva. Ako ne koristite oralnu kontracepciju, oslušnite vašu vaginu, možda primetite da je pravo vreme za bebu.

7. Vagina omogućava toliko različitih vrsta zadovoljstva
Vaša vagina je čudesna iz razloga zato što će vam pružiti četiri različite vrste orgazma (vaginalni, klitoralni, pomešan i višestruki). Ispravite nas ako nismo u pravu, ali muškarci imaju samo jednu vrstu orgazma?

8. Vagina donosi novi život
Neverovatna činjenica je da kroz vaginu na svet dolazi beba, a da se ona posle porođaja vraća u normalnu veličinu – kaže doktorka Dvek. Proces oporavka od porođaja i zarastanje vagine traje oko šest meseci, ali sve zavisi od žene do žene. To je još jedan od razloga zašto joj se divimo. Zar ne?

9. Ne postoji nešto kao normalna vagina
Svaka žena poseduje jedinstvenu vaginu. Svakoj se razlikuju stidne usne, svaka je različite veličine i oblika. Tako da se nemojte uzrujavati o tome što niste savršene tamo dole.

10. Vagina se sama čisti
Korišćenje raznih proizvoda za intimnu higijenu može samo povećati rizik od infekcije ili bakterijskog oboljenja. Dakle, ne preterujte u upotrebi kozmetičnih preparata za tretman vaše vagine, već je negujte vodom i sapunima neutralne ph vrednosti. Neka vaši damski delovi funkcionišu u skladu sa prirodom, savetuje doktorka Dvek.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije