17.09.2016 Kutak za mame

10 stvari zbog kojih nijedna majka ne bi trebalo da se izvinjava

Da li vam je ikada palo na pamet koje su to bitne životne činjenice zbog kojih nijedna žena nikom ne bi trebalo da polaže račune? 

Foto: Gulliver/Thinkstock

Foto: Gulliver/Thinkstock

Zar nije normalno da, pored svih dnevnih obaveza oko kuće, škole i dece, majka ima pravo da uživa, odmara se i radi stvari koje samo nju opuštaju?

Da ne bismo dalje dužili sa argumentovanjem i nabrajanjem u nastavku vam donosimo nekoliko bitnih životnih situacija zbog kojih nijedna majka ne trebalo da oseća potrebu za izvinjavanjem:

1. Majka nikada ne treba da objašnjava zašto doji svoje dete u javnosti. Ukoliko se beba oglasi kada je gladna, majka treba da je nahrani gde kod se nalazi – u parku, restoranu, kafiću…

2. Žena je najlepša, kažu, posle trudnoće. Svaka majka treba da bude ponosna na svoje telo, bez obzira na višak kilograma i zbog toga ne treba da se oseća neprijatno.

3. Verovatno se svakoj majci ponekada desilo da osramoti svoje dete na neki banalan i smešan način. Nikada namerno, ali se ponekad desi.  I to je sasvim normalno.

4. Ukoliko smatrate da dete nije spremno da čuje istinu koju biste mu izrekli, mala laž ponekada je dozvoljena. Bitno je samo da ne lažete dete stalno!

5. Majka treba u svakom momentu da bude lepa i doterana. Ustvari, ne mora ali ne treba osuđivati one koje to žele. Šminkanje, friziranje, farbanje i odlazak manikiru je nešto što bi svaka majka sebi trebalo da priušti.

6. Opuštanje posle napornog dana je sasvim okej. Što bi se u našem narodu reklo „sve čet’ri u vis“, slušalice u uši i nirvana. Taj momenat u vašem danu niko ne bi smeo da vam oduzme.

7. Svaka žena koja postane majka automatski postaje stručnjak za bezbednost dece. „Pazi na prelaz“, „nećeš preći ulicu dok se na semaforu ne pojavi zeleni čika“, „moraš, ali moraš staviti kacigu dok voziš bicikl, jeste i štitnike za kolena moraš“… Sve je ovo sasvim normalno jer ne postoji ništa važnije od bezbednosti vaše dece…

8. U 21. veku, svetu interneta, smartfona i ostalih gedžeta svakoj majci dozvoljeno je da poseduje pametan telefon pa i tablet ako mogućnosti to dozvoljavaju. Ne stidite se zbog toga, za nekoliko godina sve bitne informacije biće dostupne isključivo ako ste onlajn 24/7.

9. Ako ste primetili da ljudima u vašoj okolini smeta što ste konstanto umorni, zamolite ih da pričuvaju vašu decu na nekoliko dana kako biste se vi odmorili i naspavali. Ali, pod uslovom da vam ne vrate decu nakon 24 sata.

10. I na poslednjem mestu najvažnija stvar je ta da nikom ne treba da se izvinjavate zato što vam je dete na prvom mestu. Nikom! Ni mužu ali ni prijateljima. Objasnite im da ih sve i dalje podjednako volite samo ste sada pravilno odredili svoje prioritete. Ako vas muž voli a prijatelji poštuju, dobićete razumevanje. U suprotnom, znate šta vam je činiti…
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije