20.04.2017 Kutak za mame

6 najboljih položaja za dojenje

Pravilan je svaki položaj u kome se dojilja oseća udobno, a detence nesmetano sisa. Pronađite onaj koji vam najviše odgovara

Majorca, Spain

Kada je reč o dojenju bebe, pravilan je svaki položaj u kome se dojilja oseća udobno, a beba nesmetano sisa. Pre svega, mama treba da vodi računa da bebu ne pritiska dojkom, da ne opterećuje njene mišiće, te da detetov nos uvek bude slobodan. Ako se pridržavate ovih pravila, imate slobodu da eksperimentišete sve dok ne pronađete položaj u kojem se osećate najudobnije. Imajte na umu da su položaji podložni promeni zbog bebinog rasta i razvoja, kao i da jedna pozicija može da vam odgovara danju, a druga noću. Ponekad ćete možda biti prinuđeni da pronađete ”rezervne” položaje, koji će odgovarati u periodima kada bebi izbijaju zubići, ili kada su vaše bradavice preosetljive.
Još nekoliko saveta…
– Beba treba da obuhvati ustima skoro celu ereolu (tamnu površinu kože oko bradavice), a ne samo bradavicu. Da biste podstakli bebu da sisa pre početka podoja, istisnite malo mleka na bebine usne.
– Ukoliko su vam dojke prevelike, deo oko areole obuhvatite prstima i lagano stisnite, tako da beba ustima može da obuhvati prostor oko bradavice.
– Ako se bebina donja vilica pomera ritmično, a slepoočnice lagano pulsiraju, to je siguran znak da beba guta, odnosno da ne sisa ”na prazno”.

Poluležeći položaj
Oslonite se leđima na nekoliko jastuka i smestite se u udoban poluležeći položaj. Stavite bebu na na vaš stomak, tako da joj nosić bude blizu bradavice (kao na slici). Bebino telo treba da bude paralelno s vašim telom. Pružite joj oslonac tako što ćete dlan ruke kojom je pridržavate osloniti na njenu guzu i pustiti je da se pomera dok ne zauzme najbolji položaj. Sada prislonite bebina usta na vašu dojku.
Kada se preporučuje? Ovo je odličan položaj za novorođenče, jer mu omogućava da preuzme inicijativu i da samo istražuje načine na koje će sisati. Osim toga, ovaj položaj omogućava izuzetno važan kontakt kože na kožu, a umornim mamama pruža šansu da se opuste.

U naručju
Udobno sedite. Ako nudite desnu dojku, bebi oslonac pružajte desnom rukom. Desna šaka treba da podržava donji deo bebinih leđa, a njena glavica treba da bude oslonjena na unutrašnji deo vašeg desnog lakta. Beba treba da bude okrenuta licem prema vama, s nosićem na vašoj bradavici. Ako je beba vrlo mala, u krilo stavite jastuk da biste imali oslonac za ruku na kojoj držite bebu.
Kada se preporučuje? Ovo je prirodna, jednostavna i diskrenta poza, kada dojite bebu van kuće, u uobičajenom sedećem položaju. Takođe, dete je u ovom položaju potpuno opušteno, jer ne mora mnogo da se pomera i trudi da bi dosegnulo bradavicu, što se posebno odnosi na vrlo male ili prevremeno rođene bebe.

Unakrsna podrška
Smestite se u sedeći položaj – u udobnu stolicu ili krevet. Ako nudite desnu dojku, detence držite levom rukom (kao na slici), a ako ga hranite levom dojkom, podršku pružajte desnom rukom. Unutrašnji deo podlaktice stavite bebi ispod ramena i vrata, ali ne i ispod glavice. Drugom rukom takođe pridržavajte bebu. U prvom mesecu, dok je dete malo, jastuk u vašem krilu pružiće udoban oslonac vašim rukama.
Kada se preporučuje? Ovo je bezbedan položaj i možete ga praktikovati čak i kada stojite ili hodate (na primer, u slučaju kada je beba uplakana ili je muče grčevi). Osim toga, položaj je odličan za dojenje kada niste kod kuće, kao i za vrlo male bebe koje još ne mogu samostalno da drže glavicu.

Ležanje na boku
Lezite na bok, a bebu postavite tako da licem bude okrenuta prema vama, položite je pored vas, u paralelan položaj s vašim telom. Prislonite njen nosić na bradavicu. Bebino telo treba da bude u takvom položaju da su joj uho, rame i kuk u istoj liniji, što će joj omogućiti da neometano sisa. Stavite šaku na njenu guzu i povlačite je prema sebi, ali joj nemojte držati glavicu, da bi mogla slobodno da je pokreće. Ako savijete kolena, pružićete bebi oslonac i omogućiti joj da se zadrži u pravilnom položaju.
Kada se preporučuje? Ovo je udobna pozicija koja odgovara većini mama, a idealna je za žene koje su se porodile carskim rezom ili imaju šavove zbog epiziotomije. Takođe, ovaj položaj odgovara deci koja imaju teškoće pri sisanju. Praktičan je i za starije bebe, koje je prilikom dojenja pridržavaju dojku rukama.

Ispod ruke
Glavica vaše bebe oslonja se na dlan i ruku, njeno telo je smešteno ispod pazuha, dok su nožice usmerene pozadi, iza vaše ruke. Ako beba sisa iz desne dojke, držite je desnom rukom. Iza vaših leđa stavite jastuke da biste obezbedili dovoljno prostora za bebine nožice.
Kada se preporučuje? Ovaj položaj idealan je za mame koje su se porodile carskim rezom. Na ovaj način sprečićete bebu da nožicama dodiruje ranu i da vas povredi. Držanje deteta ispod ruke najviše odgovara ženama sa velikim grudima ili bebama koje se lako uznemire. Ova pozicija će vam omogućiti da istovremeno dojite blizance, ili da dojite bebu dok vam starije dete sedi u krilu.

Na leđima
Lezite na leđa, savijte noge u kolenima, a bebu položite na stomak, licem okrenutu prema vama. Njen nosić treba da bude slobodan i postavljen u visini vaše bradavice. Pridržavajte bebu rukama, ali joj dopustite da sama okreće glavicu i traži najbolji položaj za sisanje.
Kada se preporučuje? Ovaj položaj je koristan ukoliko imate problem sa brzim isticanjem mleka (gravitacija će prirodno usporiti tok mleka, a bebi će omogućiti da kontroliše pokrete svoje glave, te da pravilno sisa). Takođe, ovaj položaj je dobar za žene koje imaju male grudi, pritom omogućava nežan kontakt kože na kožu između majke i bebe.

Stručni savetnik: Slađana Crvenkov, viša medicinska sestra, autorka knjige ”Treba znati”

Foto: Guliver/Thinkstock

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije