07.02.2018 Kutak za mame

Ako izlazite iz kuće tek što ste osušile kosu, pravite veliku grešku!

Kao tinejdžeri smo svi čuli onu staru dobru „Ne izlazi napolje sa mokrom kosom“! Iako neki veruju da je to veliki i rasprostranjeni mit, stručnjaci upozoravaju da su naše bake i majke imale pravo kada su nas upozoravale na ovo.

Foto: Guliver/Getty images

Foto: Guliver/Getty images

Naime, ova navika može da vam donese velike posledice, od užasnih glavobolja, do meningitisa.

Ako ste pomislili da ste zaštićeni jer ste kosu potpuno osušili fenom, znajte da iako vam je kosa naizgled potpuno suva, vlaga se zadržava u folikulu dlake.

Nekoliko sati nakon pranja, pore na glavi su potpuno otvorene, jer apsorbuju vodu. Samim tim je i prokrvljenost veća, a onda je i vaš imuni sistem izloženiji štetnim uticajima. U ovom slučaju, jak vetar utiče na sve šupljine na glavi, pa i otvorene pore.

Najjednostavnije posledice izlaganja vlažnog vlasišta vetru su glavobolja i prehlada, odnosno upala sinusa, ali može da vam se desi i nešto mnogo strašnije, kao što su facijalis i meningitis.

Foto: Guliver/Getty images

Foto: Guliver/Getty images

Pročitajte i… Ovo su tri najveće pretnje po zdravlje koje vrebaju iz nesesera

Facijalis je upala nerva koji kontroliše mišiće lica, koja može da rezultira i trajnom ukočenošću. Meningitis je u narodu poznat kao upala mozga, a u stvari se radi o upali moždane ovojnice, koja može da ima i smrtni ishod ili ozbiljne posledice, poput oštećenja moždanih funkcija.

Da biste se zaštitili od ovih teških bolesti, trebalo bi da dobro osušite kosu posle pranja, kako bi se pore na glavi zatvorile. U slučaju da nećete da koristite fen, moraćete baš da budete strpljivi i da sačekate da prođe barem 5-6 sati.

Foto: Guliver/Getty images

Foto: Guliver/Getty images

Ukoliko baš ne možete da zamislite da satima sušite svoju kosu ili ako negdje jako žurite, onda je obavezno da po vetrovitom vremenu nosite kapu i šal, a ne bi bilo loše da preko svega nabacite i još jednu puniju kapuljaču.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije