02.03.2016 Kutak za mame

Da li povratak na posao znači prestanak dojenja?!

Saznajte da li razdvojenosti od deteta više od osam sati znači da dojenje više nije održivo

Foto: Gulliver/Thinkstock

Foto: Gulliver/Thinkstock

Nekim mamama je najava razdvojenosti od deteta više od osam sati dnevno signal da dojenje neće biti održivo. Uz to nekako ide i ona stara zabluda da je mleko nakon 12 meseci samo po sebi „vodica“ i nema nikakvu vrednost pa je samim tim svakako i vreme da se prekine. Danas razbijemo ova dva mita.

Prvo, povratak na posao nije sam po sebi razlog za prekid dojenja. Grudi su se do 12-og meseca već uskladile sa detetovom potražnjom. Ne prepunjavaju se i telo uglavnom može komotno da izdrži 9-10 sati bez stimulacije i pražnjenja. Ono što se sa dužom razdvojenosti dešava je da dete teži da nadoknadi unos mleka i sisa sve vreme dok je sa mamom, a to je najčešće noću.

Takođe, mleko iako više nije najprimarniji izvor nutritivnih sastojaka (mada i dalje npr. obezbeđuje 94% vitamina B12, 75% vitamina A, 60% vitamina C, itd.) ne gubi na vrednosti. Imunoglobulini u mleku se povećavaju upravo nakon 12 meseci, jer je to period kad dete prohodava i najčešće dolazi više u kontakt s drugom decom. Dakle, mamino telo zna da je vreme da „preobrazi“ mleko u skladu sa detetovim rastom.

Isto tako sve prednosti dojenja (potencijalna zaštita od raka dojki i reproduktivnih organa, osteoporoze, itd.) za mamu i dalje ostaju. Ukoliko dete pođe u jaslice, nakon maminog povratka na posao, upravo je za njega dragoceno da se dojenje nastavi zbog gore pomenutih zaštitničkih vrednosti. Povratak na posao sam po sebi nije razlog za prekid dojenja, ali ukoliko se na to ipak odlučite konsultujte se sa savetnicom za dojenje kako da to uradite postepeno i na pravi način.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije