23.10.2016 Kutak za mame

Da li redovno čistite klima uređaje?

Vrlo je uobičajeno da se razviju različite vrste alergije ukoliko ste dugo izloženi zagađenom vazduhu.  Uobičajeni alergeni u vazduhu mogu uključivati polen, prašinu, bakterije, gljivice i svi mogu izazvati respiratorne probleme. Ako se u vašoj porodici često dešavaju respiratorne smetnje kod vaših ukućana, nečist klima uređaj može biti kriv.

Foto: Gulliver/Thinkstock

Foto: Gulliver/Thinkstock

Klima uređaj je neophodno pravilno održavati, kako bi bili sigurni da vi i vaši ukućani dišete najbolji kvalitet vazduha unutar svojih domova. Ukoliko niste vešti, možete se obratiti profesionalnim klima serviserima koji će podesiti vaš sistem kako bi osigurali da vazduh koji cirkuliše bude bez alergena i drugih zagađivača.

Čak i ako ne patite od bilo kakvih respiratornih oboljenja u porodici, redovno održavanje klima uređaja je od vitalnog značaja. Dugotrajna izloženost alergenima u vazduhu zaista može da doprinese razvoju bolesti kao što je astma, pa čak može doći i do opasnih reakcija u organizmu, hroničnih oboljenja, pojave legionarske bolesti, koja nastaje od bakterije legionele. U pitanju je teška upala pluća.

Između redovnih održavanja, postoje stvari koje možete da uradite da poboljšate kvalitet vazduha u vašem domu.

Najvažnija stvar koju možete učiniti sami da smanjite alergene u vazduhu je da zamenite filter vazduha u vašem sistemu. Ako vaš sistem sadrži vrstu filtera za vazduh koji su za jednokratnu upotrebu, lako možete zameniti filter po propisanom uputstvu. Ukoliko vaš klima uređaj sadrži filter koji je trajni, možete ga ukloniti i oprati. Pranjem filetra uklanoćite prašinu i alergene iz njega. Ukoliko odlučite da sami skinete i očistite filtere unutar klime, budite pažljivi jer plastične „žabice“ mogu lako da puknu. Možete izazvati oštećenje na vašem sistemu koja mogu biti veoma skupa da se poprave.

Za efikasno i temeljno klima servisiranje, obratite se licenciranim i iskusnim kompanijima. Oni imaju znanje i iskustvo i učiniće sve da vaš klima uređaj poprave stručno i efikasno. Uz pravilno održavanje, vaš sistem će raditi na optimalnom nivou, zadržati čist i hladan vazduh, trošiti manje energije i uštedeti novac.

Redovno održavanje klima uređaja osigurava da vaša porodica bude bezbedna i pre svega zdrava. Dobro održavan klima uređaj je ekološki i energetski efikasan i uštedeće vam novac svakog meseca. Postoji mnogo dobrih razloga da klimu u vašem domu redovno održavate, ali najbitnija je bezbednost i zdravlje vaše porodice.

Takođe, obratite pažnju i na to gde postavljate klima uređaj u domu. Ne bi trebalo da bude okrenut tako da direktno duva prema mestu na kojem se najčešće okupljate sa svojom porodicom (garnituri za sedenje, trpezarijskom stolu), jer hladan vazduh iz klime može da izazove glavobolju, upalu mišića, curenje nosa i suzenje očiju.

Najbolje rešenje je da se klima postavi na poziciji s koje može dobro da „pokrije“ sve prostorije u stanu.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije