27.06.2018 Kutak za mame

Hormoni koji se svaki mesec poigravaju sa vama

Reproduktivni hormoni utiču na menstruaciju, plodnost, želju za seksom, mentalno stanje i apetit. Donosimo vam neke savete pomoću kojih ćete ih lakše držati pod kontrolom.

Foto: Gulliver/Thinkstock

Foto: Gulliver/Thinkstock

Hormoni kod žena

Estrogen
Estrogen priprema matericu za začeće. Stabilna nivo estrogena može povećati želju za seksom i ojačati imunološki sistem.
Estrogen podstiče rast svih ćelija u telu, od stanica grudi do koštanih ćelija. No, previše estrogena može da izazove intenzivnije simptome PMS – a, probleme s plodnošću pa čak i rak dojke. Premalo estrogena može da izazove osteoporozu.

Kako uravnotežiti nivo estrogena?
Neuhranjenost može otežati proizvodnju estrogena, dok višak masnih ćelija može uzrokovati višak estrogena. Ključno je održavati zdravu telesnu težinu i indeksu telesne mase između 18.5 i 30.

Progesteron
Progesteron sužava zid materice. Ako nije došlo do začeća, nivo progesterona se smanjuje i nastaje menstruacija.
Progesteron ima blagi sedativni efekat koji može izazvati pospanost. Takođe može uzrokovati zadržavanje vode u telu, gasove i zatvor.

Kako uravnotežiti nivo progesterona?
S obzirom da je ovaj hormon važan za začeće, svakako želite da njegova nivo bude uravnotežena. Možete ga uravnoteži tako da smanjite nivo stresa. Za to su se najboljima pokazali meditacija, vežbanje i hobi.

Testosteron
Testosteron nije prisutan samo kod muškaraca. Ovaj hormon osigurava redovnu ovulaciju i želju za seksom.
Previsoka nivo testosterona je povezana sa policističnim jajnicima. Može uzrokovati akne, perut ili tamne dlake na neobičnim delovima tela.

Kako uravnotežiti nivo testosterona?
Višak testosterona je povezan sa gojaznošću, stoga je jako važno da pripazite na telesnu težinu ako želite da nivo testosterona bude uravnotežena. Ako osećate da je nivo testosterona preniska, povećajte unos cinka.

Prolaktin
Njegova glavna funkcija je da svaki mesec omogući otpuštanje jajašca i stimuliše proizvodnju mleka potrebnog za dojenje.
Previsoka nivo prolaktina može smanjiti želju za seksom i uzrokovati nastanak simptoma sličnima menopauzi. Blago povišen nivo može otežati ovulaciju. Normalna količina prolaktina nakon trudnoće može pomoći kod bržeg skidanja nakupljenih suvišnih kilograma.

Kako uravnotežiti nivo prolaktina?
Manjak sna može uzrokovati povišen nivo hormona stresa, kao što je kortizol, što u konačnici narušava i nivo prolaktina. Važno je da svaki dan spavate 7 do 8 sati.

FSH i LH
Folikulostimulirajući hormon priprema jajašce za oplodnju, a luteinski hormon podstiče otpuštanje jajašaca.
Jako je važno da ovi hormoni ostanu uravnoteženi jer će tako ostati izbalansirane i nivo progesterona. Ako je nivo FSH povišena može doći do problema sa pamćenjem, nesanicom i nastanka akni.

Kako uravnotežiti nivo FSH i LH?
Pripazite na unos alkohola, naročito ako planirate trudnoću. Više od 2 alkoholna pića dnevno mogu uzrokovati neravnotežu FSH i LH.

Više saveta potražite u magazinu Mama&beba!

Pratite nas i na Fejsbuku: https://www.facebook.com/mamaibebacom/

STARE BROJEVE POTRAŽITE NA SAJTU novinarnica.net

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije