11.10.2016 Kutak za mame

Kako deluju koncatreptivni flasteri?

Ovo je metoda kontracepcije koja deluje jednako kao kombinovana kontraceptivna pilula, a prednost je u tome što ne mora da se uzima svaki dan.

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

 

Kontraceptivni flaster je zapravo nalepnica za telo koja sadrži jednake hormone kao kombinovana pilula: estrogen i progesteron. Svakodnevno se u krvotok preko flastera, kroz kožu, unose hormoni koji sprečavaju ovulaciju.

Koliko je flaster efikasna metoda kontracepcije?
Ako se koristi prema uputstvima efikasnost je veća od 99 odsto, ali pojedina istraživanja pokazuju kako je efikasnost smanjena kod žena koje imaju preko 90 kilograma. Efikasnost flastera traje sedam dana i koristi se tri nedelje u mesecu.

Kako se koristi kontraceptivni flaster?
Kada se prvi put zalepi daje efikasnu zaštitu od trudnoće već od prvog dana korišćenja. Druga dva flastera primenjuju se osmog dana, pa petnaestog dana ciklusa. Nakon tri nedelje pravi se pauza od nedelju dana i tada se javlja menstruacija. Novi flaster se lepi nakon sedam dana pauze i proces tada započinje iznova, na isti način.

Koje su prednosti flastera?
– Lak je za upotrebu, žena samo treba jednom nedeljno da zameni flaster
– Ne utiče na seksualni odnos

Koji su nedostaci flastera?
-Flaster je vidljiv, može da iziritira kožu
-Mogu se javiti glavobolje, promene raspoloženja, manja krvarenja između menstruacija ili promene težine

Šta ako se flaster odlepi?
On je vrlo trajan i trebao bi da ostane zalepljen za vreme tuširanja, plivanja, vežbanja. Ako se slučajno odlepi, treba ga zameniti u što kraćem roku. Ako je prošlo manje od 24 sata od kada se flaster odlepio, dovoljno je zalepiti novi. Ako je prošlo više od 24 sata, treba koristiti dodatne metode zaštite narednih nedelju dana.

Gde se flaster lepi?
Može se zalepi na stomak, zadnjicu, spoljnu površinu nadlaktice ili neki drugi predeo gornjeg dela tela, osim na grudi ili nekog drugog dela tela koji je sklon iritacijama.

Za koga nije flaster?
Kao ni drugi vid kontracepcije, tako ni flaster ne odgovara svakoj ženi. Razlozi zbog kojih bi trebalo da ga izbegavate su: ako pušite i ako ste starije od 35 godina.

Ako imate ili ste imali krvni ugrušak u bilo kojoj veni ili arteriji, ne koristite ga. Žene sa sa trombozom, embolijom, moždanim ili srčanim udarom takođe ne treba da ga koriste.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije