12.05.2016 Kutak za mame

Kako do idealne linije nakon porođaja

Saznajte koje su vežbe korisne posle porođaja

Foto: Gulliver/Thinkstock

Foto: Gulliver/Thinkstock


Kada mogu da počnem da vežbam?

Sa vežbanjem nemojte počinjati dok vam se ne smiri krvarenje – dakle, sačekajte bar da prođe nedelju dana posle porođaja. Ako ste se porodili carskim rezom sačekajte prvi pregled posle šest nedelja na kom ćete se konsultovati sa lekarom da li možete da počnete sa vežbama i koje bi mogli da radite.

U kojim slučajevima ne bi trebalo da radim vežbe?

– ako vam je lekar savetovao da ne radite vežbe

– nikada nemojte vežbati ako ste iscrpljeni i ne osećate se dobro

– ako imate problema sa kičmom, prvo se konsultujte sa lekarom da li možete da radite ove vežbe

Da li smem da radim Kegelove vežbe nakon porođaja?

Naravno, čak je preporučljivo kako bi vam međica što pre došla u stanje pre porođaja. Sa Kegelovim vežbama možete početi u prvim satima nakon porođaja. Njima će popraviti tonus mišića karličnog dna. Izvode se tako što je potrebno izazvati kontrakciju mišića karličnog dna (kao da hoćete da prekinete mlaz mokraće) i održati je u trajanju od 5-8 sekundi. Nakon desetak sekundi pauze, treba ponoviti kontrakciju. Ovo izvesti u seriji od 5-10 kontrakcija, nekoliko puta u toku dana.

Nakon porođaja, kada su mišići karličnog dna prilično istegnuti, Kegelove vežbe se preporučuju radi vraćanja tonusa mišića i izbegavanja posledica takvog stanja (spad unutrašnjih genitalija ili bešike) koje mogu nastati u kasnijim godinama, kao i popravljanja kvaliteta seksualnog života.

Kako bezbedno i sa učinkom da vežbam?

Napravite plan i držite ga se. U dogovoru sa nekim ko će vas odmeniti i preuzeti bebca na sat vremena (najbolje je da to bude bebin tata) isplanirajte kada je najbolje doba u toku dana za vaše vežbe. Držite se tog plana jer ako budete preskakali termine – vežbe neće imati efekta.

Ne žurite jer treba vežbati lagano, uporno i efektno. Prilikom rada na jednoj vežbi treba da osetite svaki delić tela koji učestvuje u vežbi. Nemojte forsirati jer ipak nemate kondicije. Prvog dana odvežbajte jednu seriju vežbi i svakim danom dodavajte po malo. Vežbu ne ponavljajte više puta nego što se preporučuje jer čete dobiti nepotrebnu upalu mišića. Radite vežbe koje isključuju skakanje i bilo kakvo gibanje.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije