15.06.2016 Kutak za mame

Kako dojiti bebu na letovanju

Kako da dojim moju bebu dok smo na plaži? Evo nekoliko dobrih saveta…

Foto: Gulliver/Thinkstock

Foto: Gulliver/Thinkstock

Da li treba prekinuti sa dojenjem pre putovanja?

Naprotiv, dojenje ima hranjive i anti-upalne učinke koji štite dete tokom putovanja i zato se i preporučuje tokom putovanja. Štaviše, ako se dete hrani isključivo majčinim mlekom isključeni su problemi oko sterilizacije flašica, pribora i vode.

Žene koje doje mogu se vakcinisati, za maksimalnu zaštitu, ali uvek treba misliti na mogućnost infekcije deteta koje se po rođenju ne može vakcinisati i ne može dobiti potrebnu imunizaciju protiv brojnih infekcija. Zato bi dojena deca trebalo da dobiju vakcine prema važećem kalendaru vakcinacije.

Da li mame koje doje smeju da se kupaju u moru?

Hladna voda neće uticati na proizvodnju mleka, jer to isključivo zavisi od bebine potražnje. U sastojcima morske vode nema ničega što bi uticalo na proizvodnju mleka.

Smem li intenzivno da plivam, ukoliko dojim?

Naravno, plivanje je najbolja vežba za bol u leđima na šta se svaka mlada majka žali. Uz to dobro je i za skidanje viška kilograma. Ipak budite oprezni, ako uz intenzivno plivanje gubite previše kilograma to može negativno uticati na dojenje.

Da li mokri kupaći treba da se promeni nakon plivanja?

Bilo bi dobro da nakon plivanja promanite kupaći i odenete nešto suvo jer mokri sintetični grudnjak zadržava vlagu oko bradavica što pogoduje razvoju gljivične infekcije (sor) koje može preneti na bebina usta.

Da li bebu treba leti češće dojiti?

Ako beba isključivo sisa, odgovor je da. I mi odrasli smo na vrućini više žedni nego inače. Ako beba ima manje od 6 meseci i sisa ne treba da je odbijete ili da joj nudite vodu, ili sokić. Sasvim je normalno i da beba samo povuče nekoliko gutljalja i prekine dojenje.
To se ne dešava zbog toga što beba želi da vas nervira, nego zato što je samo žedna, a ne i gladna. Na početku podoja mleko je vodenasto i pogodno da gasi žeđ, dok je na kraju podoja mleko gušće, hranljivije. Bitno je da mame piju dovoljno tečnosti. Za stariju bebu, koja pored majčinog mleka jede i kašice – potrebna je dodatna tečnost.

Da li smem da koristim kremu za sunčanje dok dojim?

Sunčanje nema nikakvih štetnih uticaja na dojenje, ali ima na zdravlje mame. Tokom sunčanja morate voditi računa da vam dojke, odnosno areola na izgore na suncu, jer je koža na tim delovima tela izuzetno nežna, a posledice mogu da budu veoma bolne.
Kreme za sunčanje veoma slabo ulaze u krvotok, ali bilo bi najbolje da uzmete neku na biljnoj bazi. Kod nanošenja kreme treba obratiti pažnju da ne mažete delove sa kojeg bi beba mogla da pojede kremu, odnosno pre podoja treba da operete grudi. Za vreme dojenja bi trebalo da izbegavate uzimanje beta karotena za samopotamnjivanje.

Kako da dojim na plaži?

Pre podoja operite svoje grudi čistom slatkom vodom. Tako ćete sprati i znoj, i pesak i morsku so. Povucite se u hladovinu sa svojom bebom, namestite se udobno i podojite svoju bebu.
Ako imate problem sa intimnošću i ne želite da svako gleda vaše grudi, koristite velike lagane pamučne marame kojim možete da se pokrijete. To može da bude obična platnena pelena, vaš pareo ili marama za nošenje beba.
Nemojte se brinuti zbog dojenja u javnosti, treba da vodite računa o potrebama svog deteta, a ne o predrasudama. A vašem detetu je vaše mleko najbolje u svim situacijama.

Save

Save

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije