09.05.2018 Kutak za mame

Kako odabrati kolica prema potrebama i životnom stilu?

Imati bebu istovremeno znači i nabavku kolica. Bez njih je nazamislivo otići u šetnju ili boraviti van kuće. Zbog toga je veoma važno obratiti pažnju pri kupovini ovog, veoma važnog artikla…

????????????????????????

SPRAM POTREBE I MODELA
– Tropoložajna kolica
Idealna su za one koji žele da kupe samo jedan model. Naslon je moguće potpuno spustiti, pa su idealna za novorođenče, budući da prate njegov razvoj sve do sedećeg položaja. Mogu se koristiti čak do treće godine detetovog života.

– Kišobran-kolica
Nisu odgovarajuća za ”nesedeće” bebe, to jest za mlađe od šestsedam meseci, jer se ne mogu spustiti u ležeći položaj. Ipak, lagana su, lako se sklapaju, pa su idealna za veću decu, putovanja i vožnju javnim prevozom.

– ”Tri u jedan”
Ovakva kolica sadrže i korpu za novorođenče i auto-sedište, a cena im je obično prilično visoka. Ako želite ovakva kolica, znajte da ćete i auto-sedište i korpu moći da koristite samo nekoliko meseci, pa proverite koliko vam je ovaj paket isplativ. Nakon trećeg meseca beba će biti prevelika za nosiljku, a sedište će joj postati tesno već oko šestog meseca, kada počne da sedi.

– Kolica sa tri točka
Postoje dva tipa trotočkaša: onaj za sve terene i onaj za džogiranje. Ovakva kolica idealna su za mame koje vode aktivan život. Mana im je to što (uglavnom) naslon ne može da se spusti do ležećeg položaja, pa stoga nisu preporučljiva za bebe čiji vratni mišići još uvek nisu ojačali.

– Dvostruka kolica
Namenjena su blizancima ili deci koja su na svet došla ubrzo jedno za drugim. Klasična blizanačka kolica često ne mogu da prođu kroz vrata ili pored parkiranih automobila, pa su ona sa sedištima postavljenim jedno iza drugog mnogo praktičnija.

BITNI DELOVI
– Naslon
Ovo je prva bolna tačka koju morate proveriti. Ako kolica kupujete za novorođenče, ona se moraju spuštati u ležeći položaj. Bilo bi najbolje da je mehanizam za regulisanje položaja lak za upotrebu i da ga možete regulisati jednom rukom.

– Sklapanje
Izuzetno je važno da kolica ne zauzimaju mnogo prostora kada su sklopljena. Glomazna kolica, koliko god izdržljiva bila, praviće problem svaki put kada ih budete stavljali u prtljažnik automobila. Ako živite na višem spratu, proverite i težinu kolica: zamislite da lift ne radi, a vi u jednoj ruci držite bebu, a u drugoj sklopljena kolica teška kao tuč.

– Visina ručki
Većina majki ne obraća pažnju na ovaj detalj, ali dobro podešena visina ručki (a to znači u visini struka) može vas spasti bolova u rukama i leđima. Još je gore ako se ispostavi da su kolica preniska da bi ih tata gurao. Zato, izgovora nema – i tata mora u kupovinu kolica.

– Pojasevi za vezivanje
Moraju biti čvrsti, sašiveni tako da se ne urezuju u kožu, a kopče moraju funkcionisati besprekorno i lagano. Najbolje je kada se pojas kopča na pupku a da pritom prekriva oba ramena, prolazi oko struka i između nožica (tzv. spajanje u pet tačaka).

– Točkovi
Obavezno proverite jesu li točkovi dovoljno izdržljivi i da li proklizavaju. Veći točkovi obično znače udobniju vožnju, ali vodite računa o tome da se kolicima lako upravlja i jednom rukom. Takođe, važno je da točkovi imaju dobar sistem kočenja.

– Promena položaja
Ova dodatna funkcija važna je ako planirate da koristite kolica duže vreme: male bebe vole da gledaju u mamu, dok one malo veće više uživaju u gledanju okoline.

Autor: Mama&Beba
Foto: Thinkstock

Više saveta potražite u magazinu Mama&beba 

STARE BROJEVE POTRAŽITE NA SAJTU novinarnica.net

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije