02.01.2016 Kutak za mame

Kutak za mame: Greške pri uspavljivanju – dozvolite svojoj bebi da prespava noć

Većina beba je spremna da prespava noć već sa tri ili četiri meseca – ukoliko im roditelji to dozvole. Saznajte koje su to najučestalije greške koje roditelji čine kada pokušavaju da uspavaju svoje dete.

Foto: Pixabay/Free Images

Foto: Pixabay/Free Images

Greška broj 1: Postali ste rob svoje bebe
Ukoliko vaša beba zaplače svaki put kada je spustite u krevetac i vi joj se uvek vratite da je utešite, ona nikada neće naučiti kako da se umiri za spavanje.

Naravno, ovo ne znači da ne treba pomoći detetu ukoliko je bolesno ili uplašeno. Kada čujete da bebe zaista plače, sačekajte pet minuta pre nego što odete do kreveca. Sutra uveče, produžite taj interval do deset minuta i tako dalje. Na kraju, beba će sama naučiti da se uspava.

Greška broj 2: Produžiti noćno hranjenje
Vaše dete je spremno da se odrekne hranjenja u ponoć u trenutku kada dostigne oko pet i po kilograma. Ukoliko je teže od toga i nastavlja da plače tokom noći, to je naučena reakcija. Umesto hranjenja, dajte svom detetu priliku da sebe ponovo uspava.

Greška broj 3: Ljuškanje
Ukoliko ovo radite često, vaša beba će početi da zavisi od toga da neprestano bude u vašim rukama dok ne zadrema.

Ukoliko zaspi kada joj date flašicu, lagano je probudite pre nego što je stavite u kolevku. Najbolje je da ljuljate bebu dok se ne smiri, a potom je stavite u krevetac, dok je ona još uvek pomalo budna tako da može sama zaspati.

Greška broj 4: Ostaviti dete u krevetu sa flašicom
Kada se vaša beba uspava uz bočicu, mleko joj može ostati u ustima što bi dovelo do promene boje zuba i njihovog propadanja. Spavanje sa flašicom takođe povećava rizik od dobijanja infekcije uha.

Greška broj 5: Zameniti noć za dan
Vaša beba nikada neće naučiti kako da spava tokom noći ukoliko ne shvati razliku između mraka i svetla. Kako biste pomogli svom detetu da organizuje ritam spavanja, pokušajte da mu osvetlite sobu tokom jutra i za vreme popodnevne dremke. I nikako nemojte ostavljati svetlo u sobi tokom noći.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije