06.01.2016 Kutak za mame

Kutak za mame: Pet efikasnih načina da smanjite nadutost stomaka

Odeća ne može da vam stoji kako želite, osećate se tromo i neko može pomisliti da ste u drugom stanju. Međutim, sa toliko trikova za smanjenje stomaka i sprečavanje nadutosti, kako da znate koji je vredan vašeg vremena?

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

1. Izbegavajte hranu koja izaziva gasove
Najbolji način da sprečite dalju nadutost stomaka je da uskratite sebi hranu koja je izaziva, polečevši od ugljenih hidrata. Smanjivanjem hidrata koji zadržavaju vodu možete dobiti prirodno diuretičko dejstvo koje će vam pomoći da izbacite višak tečnosti. Hrana koju treba da izbegavate je: beli hleb, kolačići, torte, slatkiši, karfiol, brokoli, prokelj, mahunarke. Umesto ove hrane, unosite više visoko proteinske hrane kao što su grčki jogurt, losos i tofu sir.

2. Preskočite neke začine
Verovatno znate da unošenjem previše slane hrane izazivate efekat sakupljanja tečnosti u telu koje vode do vazdušastog i tromog osećaja. Najviše bi trebalo da izbegavate crni biber, oraščić, čili u prahu, paradajz sos, sirće, senf, luk i kečap koji izazivaju povećanje stomačne kiseline. Umesto ovih začina, koristite one koji lagano “utiču” na stomak kao što su: kurkuma, đumbir, cimet i nana.

3. Bolje spavanje
Sedam do devet sati spavanje je idealno za normalizaciju funkcija creva i smanjenje konstipacije, što automatski minimalizuje pojavu nadutosti.

4. Manje gutajte vazduh
Prebrzo unošenje hrane, žvakanje žvake, pijenje pića na slamčicu ili sisanje tvrde bombone može dovesti do prevelikog gutanja vazduha. Kada je višak vazduha zarobljeno u vašem stomaku, tankom i debelom crevu, to dovodi do pojave gasova i nadutosti. Izbegavajte ove svakodnevne radnje i nećete više imati problema sa nadutim stomakom.

5. Jedite manje porcije
Kada jedete velike porcije, vašem želudcu je potrebno više vremena da svari hranu, a fermentacija nesvarene hrane dovodi do crevnih gasova. Pokušajte da jedete na svakih 4 do 5 sati, kako biste pomogli stomaku da vari kako treba i pomera hranu kako treba kroz creva.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije