17.11.2016 Kutak za mame

Ostavila sam bebu na 7 dana i evo šta sam tada naučila!

Mnogi roditelji osete grižu savesti kada prvi put ostave svoju bebu na čuvanje kod bake i deke ili sa bebisiterkom. Pročitajte ispovest mame Deniz Stirk kojoj je ovo iskustvo u potpunosti otvorilo oči…

Guliver/Getty Images

Guliver/Getty Images

Kada je moja devojčica imala sedam meseci, morala sam da je ostavim na nedelju dana, kako bih otišla na poslovni put. Pre toga je nisam ostavljala ni na jedan dan. Ovo je bilo iskustvo koje mi je otvorilo oči u potpunosti.

Evo šta sam otkrila o majčinstvu kada sam se udaljila od svoje ćerke:

1. Ne dozvolite da vas nateraju da se osećate krivim

Kada sam krenula na put čula sam različite komentare koji su učinili da se osećam gore, poput:

„Ona će ti mnogo nedostajati!“

„Nemoj da brineš, ona je previše mala da bi shvatila da nisi tu.“

„Jao, ja nikad ne bih mogla da je ostavim. “

Jedini komentar koji mi je pomogao da zaboravim ove podrugljive izjave bio je od majke koja je sedela pored mene. Ona je rekla da ne treba sa sobom da nosim krivicu. I bila je u pravu. Ja sam već rezervisala let, pristala na put, već sam u avionu, nema potrebe da trošim svoju energiju razmišljajući o tome koliko je ovo pogrešno.

2. Skroz je u redu da priželjkujete odmor od porodice

Radim na poslu, radim i kod kuće. Normalno je da sam se pomalo radovala ovom poslovnom putu. Bilo mi je drago što ću provesti vreme sa odraslim osobama, večerati bez da nekog hranim ili da menjam pelene na svakih par sati.

3. Ne postoji opcija – biti uvek potpuno pripremljen

Ovo se posebno odnosi na dojenje. Pre nego što sam otišla na put sam dojila svoje dete. Tako da sam mogla da napravim manje zalihe dok sam odsutna. Istraživala sam koliko je potrebno sedmomesečnoj bebi mleka, te sam u skladu sa informacijama napravila manje zalihe za moju princezu.

Guliver/Getty Images

Guliver/Getty Images

4. Niko nije tako dobar u tome kao vi

Naša dadilja mi je poslala poruku kako je beba dobila osip od pelena. Bila sam u šoku i odmah sam nazvala svog muža da mu prigovorim to što mi nije javio. On je rekao kako je smatrao da je taj osip totalna glupost, nešto što se događa i da ne brinem previše.

„Da sam ja tamo…“ rečenica koju je svaka majka milion puta izgovorila. Ali, shvatila sam da je ipak preterana briga nepotrebna.

5. Uživajte u predahu

Dok sam bila odsutna posebno teško mi je pala činjenica da moram mleko koje imam još uvek u sebi da sipam u čašu i prospem u sudoperu. Zato sam odlučila da uradim nešto za sebe i budem hedonista za promenu. Pila sam vino, kafu, jela sam brzu hranu. Rezultat – bila sam mnogo više opuštena nego što sam očekivala.

6. Osećaj kao da niste ni otišli

Nakon 24 časa po mom povratku beba je jela kao da nisam ni otišla. Odmah sam se vratila svojim standradnim obavezama – pranju veša, menjanju pelena itd.

7. I znate šta? Ovo mi je nedostajalo!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije