06.02.2018 Kutak za mame

Pomozite mu da postane bolji otac

Pomozite svom partneru da postane bolji roditelj, aktivan i zainteresovan tata, uz kojeg će mališani s uživanjem odrastati i učiti

Foto: Gulliver/Thinkstock

Foto: Gulliver/Thinkstock

Nije fer očekivati od žene koja je angažovana puno radno vreme da se sama brine o celokupnom domaćinstvu i vaspitavanju dece. Prvo i osnovno, izbijte sebi iz glave da su samo žene predodređene za brigu oko novorođenčeta. U redu, mame su mame, ali ni tate nisu nespretnjakovići!

1. Učite zajedno. Ako nikada ranije nije držao bebu u rukama, moguće je da će se uplašiti bebine krhkosti, ali to ne znači da ne treba da pokuša. Zajedno pročitajte literaturu o nezi deteta, a nešto možete da naučite i od patronažne sestre (ona će vas posećivati prvih nedelju dana). On će veoma brzio shvatiti da bebe nisu od stakla i da je veština stvar prakse, bilo da se radi o novopečenim mamama ili tatama.

2. Pohvalite ga za sve što čini da bi vam pomogao, čak i ako je o nekoj sitnici reč. Nemojte mu držati predavanja ili mu prigovarati, samo ga lagano usmeravajte i pomozite mu da što lakše poveže sve konce. Kad je potrebno, otvoreno ga zamolite za pomoć. Većina muškaraca ne primećuje kad treba da ”uskoči”. Morate im to reći – jednostavno, otvoreno i bez gorčine u glasu.

3. Nenametljivo mu kažite da se od njega ne očekuje da predstavlja ”izvor zarade”, ili da bude dežurni diktator. Ne treba da glumi zlog policajca ili da bude strog, uzdržan i nepogrešiv. Vaše dete treba da ga poznaje kao toplu i dragu osobu, sa svim njegovim manama i vrlinama, kako bi mogli izgraditi odnos pun poverenja i razumevanja

4. Procenite koje su njegove jače strane, a koje su mu slabosti kao roditelja. Na primer, on je možda fantastičan matematičar, ali kad svoje veštine treba da prenese na mališane, to se obično završi plačom ili nervozom mališana. Izbegavajte takve situacije. Možda slabije znate matematiku, ali ste bolji pedagog – pa ovu obavezu preuzmite na sebe. S druge strane, možda vaš suprug više voli da se muva po kuhinji, pa pustite dete da s njim učestvuje u ovim aktivnostima. Možda će od njega pre naučiti neka kulinarska umeća. Zaboravite na stereotipe!

Sve se može kada se hoće!
Većinu tata najviše pogađa što se sa dolaskom bebe menja njihov društveni život. S jedne strane, rado bi otišli na kartanje ili piće sa prijateljima, a s druge, grize ih savest da ostave svoju voljenu samu sa bebom i gomilom obaveza. Gde je rešenje? U zlatnoj sredini! Kad vi i beba utonete u popodnevni san, neka to vreme iskoristida se nađete sa društvom i „napuni baterije“.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije