15.06.2018 Kutak za mame

Šta vaš jezik govori o vašem zdravlju?

Vaš jezik je plodno tlo za bezbroj bakterija koje mogu izazvati zadah. Znamo da zvuči grozno, ali vaš jezik je prekriven milionima živih organizama, uglavnom bakterijama koje mogu da izazovu mnoge zdravstvene probleme.

Foto: Gulliver/Thinkstock

Foto: Gulliver/Thinkstock

Neke od ovih bakterija su korisne i pomažu vašem telu da svari proteine, ali postoje neke loše bakterije koje mogu da izazovu upalu grla ili infekciju uha.

Pored njihove namene, bakterije žive i množe se u ustima, ispod površine jezika, na zadnjoj strani grla i krajnika. Bakterija se stvaraju iz hrane, a nagomilavanje “otpada” može da dovede do materijala neprijatnog mirisa.

Da li znate razliku između zdravog jezika i jezika koji ukazuje na zdravstvene probleme?

– Zdrav jezik je ružičast, gladak i čist, bez ikakvih linija.

– Jezik sa žutim naslagama koje postaju tamnije pokazuje da postoji porast u proizvodnji jedinjenja sumpora na vašem jeziku.

– Grub jezik sa linijama je još jedan znak problema lošeg daha. Linije i pukotine u vašem jeziku su savršene za uzgoj bakterija.

– Poznat kao „geografski“ jezik – sa puno linija, pukotina i naslaga. Ovakav jezik može biti uzrokovan određenim namirnicama, stresom, oboljenjima ili hormonalnoj neravnoteži.

Šta uzrokuje nagomilavanje bakterija i loš dah?
Pasta za zube: Paste za zube koje sadrže kalijum laurilsulfat su loše za vaš jezik. One čak mogu da izazovu male rane u ustima. Dakle, pročitajte etiketu pre nego što kupite bilo koju pastu za zube.

– Hrana bogata proteinima: Bakterije se hrane proteinima i to dovodi do lošeg zadaha.

– Sokovi: Bakterije se proizvode u kiseloj sredini.

– Slatkiši: Bakterije obožavaju šećere. Još jedna loša stvar u vezi slatkiša je da mogu izazvati bolest zuba, što takođe dovodi do lošeg zadaha.

– Suva usta – ukoliko su vam usta stalno suva, to je savršeno plodno tlo za bakterije. Cigarete, alkohol i pojedne vrste lekova stvaraju suvu unutrašnjost usta.

Više saveta potražite u magazinu Mama&beba!

Pratite nas i na Fejsbuku: https://www.facebook.com/mamaibebacom/

STARE BROJEVE POTRAŽITE NA SAJTU novinarnica.net




Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije