29.01.2016 Kutak za mame

Sve što treba da znate o laserskom uklanjanju strija

Piše: Dr Annamaria Pfau

Piše: Dr Annamaria Pfau, lekar Poliklinike Novakov
poliklinikanovakov.com

Poliklinika Novakov logo

 

 

Strije predstavljaju ružičaste, crvene ili purpurne linije koje se pojavljuju najčešće na trbuhu, grudima, nadlakticama, zadnjici i butinama. Nakon izvesnog vremena promene boju i postaju beličaste, sedefaste ili sivkaste.

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

Do nastanka strija dolazi kada telo raste brže nego koža, što dovodi do pucanja elastičnih vlakana na površini kože. Obično do toga dolazi u pubertetu, pri naglom rastu, nakon dobijanja ili gubljenja na težini, ili tokom trudnoće.

Smatra se da se strije jave kod oko 90% žena posle šestog meseca trudnoće. Ima uticaja i faktor nasleđa – ako ih je imala majka, i kod ćerke ima više šansi da se jave.

Kod svetlih žena strije su obično ružičaste, dok su kod žena sa tamnijim tenom obično svetlije od njihove kože. Njihov izgled i boja se razlikuju, a zavise od toga koliko dugo postoje, gde se nalaze, koji im je uzrok i kakav je tip kože.

Lasersko uklanjanje strija je najsavremenija i najefikasnija terapija strija, jer deluje na duboke slojeve kože, uklanja staro vezivno tkivo, stimuliše stvaranje kolagena, elastina i melanina, što dovodi do smanjenja dubine strija, izmene boje i smanjenja vildjivosti ili njihovog kompletnog uklanjanja. Može da se radi na svim delovima tela – stomaku, kukovima, rukama, grudima i nogama.

Kako se radi tretman, šta sve podrazumeva i u kolikoj meri je delotvoran pogledajte OVDE

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije