28.04.2015 Kutak za mame

Tragovi sećanja iz maminog stomaka

Lepe uspomene uvek rado prizivamo da bismo se bolje osećali u sadašnjosti. Stoga je za zdrav razvoj detetovog karaktera veoma važno da njegova prva sećanja budu – lepa!

ID-100101975

Uspomene na razdoblje pre detetovog rođenja, njegova prva sličica sa ultrazvuka, prvi pokreti u maminom stomaku… kasnije se obogaćuju svakim trenutkom postojanja vašeg mališana. Sećanja pobuđuju posebna osećanja: prve svećice na torti, novogodišnja jelka, sjaj u očima kada prvi put ugleda snežno belilo ili plavetnilo mora. Sve će se to urezati u njegovo pamćenje i postati neraskidivi deo njegove ličnost.

Vrste pamćenja
Roditelji se često zapitaju čega će se njihovo dete sećati kada poraste. Postoji li način na koji bi mu pomogli da ”učvrsti” svoja rana sećanja? Da bismo mogli da vam odgovorimo na ova i slična pitanja, prvo treba da razlučimo koliko vrsta sećanja uopšte postoji. Primera radi, guščići zapamte majčin lik čim se oslobode ljuske jajeta. Ta slika zauvek im se ureže u sećanje, a prepoznavanje majke omogućava im ishranu i zaštitu od grabežljivaca. Na sličan način beba prepoznaje majku, ali ova slika nestaje iz njenog pamćenja već nakon nekoliko sati. Memorija – pamćenje – jeste nešto mnogo plastičnije, malo-pomalo menja oblik i strukturu tokom vremena: pamtiti znači prepoznavati, dozvati u sećanje, suočiti nova saznanja s prethodnim.

Sve počinje pokretom
Kod deteta se najpre oblikuje pamćenje postupka (proceduralna memorija). Radi se o vrsti nesvesnog pamćenja, koje je velikim delom povezano s pokretima što ih mališan čini. Naime, dete počinje da pamti preko slična pitanja, prvo treba da razlučimo koliko vrsta sećanja uopšte postoji. Slika im se zauvek ureže u memoriju, a prepoznavanje majke omogućava im ishranu i zaštitu od grabežljivaca. Na sličan način beba prepoznaje majku, ali ova slika nestaje iz njenog pamćenja već nakon nekoliko sati.

Tragovi pamćenja 
Dokazano je da postoji i prenatalno pamćenje. Od petog meseca fetalnog života još nerođena beba reaguje pokretima na neke zvuke, posebno na glas svoje majke, te stoga nije slučajno što novorođenče, čim se rodi, okreće glavu u pravcu maminog glasa. Osim toga, ono pamti ukuse namirnica koje je njegova mama konzumirala tokom poslednjih nedelja trudnoće. Ti su mirisi i ukusi prolazili kroz plodovu vodu nadražujući bebine receptore za ukus. Neka istraživanja pokazuju da novorođenče čuva sećanje na kucanje majčinog srca. To objašnjava zašto većina majki svoja čeda polaže na levu stranu grudi, blizu srca, i zašto taj položaj ima smirujući učinak na dete.

Autor: Mama&Beba
Foto: Freedigitalphotos.net

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije