07.02.2018 Kutak za mame

Vratite se u dobru fizičku formu: Pravila za vežbanje nakon porođaja

Nekoliko nedelja do nekoliko meseci pošto ste rodili, Vaš lekar će Vam reći, „U redu, sada možeš da vežbaš.“ Kao da je to tako lako uraditi.

Ne tako davno, iz Vašeg tela je izašla jedna mala osoba i sada ste pod uticajem hormona, dojenje, manjak sna i borba sa plačljivom bebom. Pa kako biste Vi to tačno trebali da vežbate? Evo kako… stručnjaci sa nama dele šta bi trebalo i šta ne bi trebalo da radite prilikom povratka fitnesu nakon porođaja. Neka Vam ovo bude vodič pošto Vam lekar da zeleno svetlo.

Ne smete: Da očekujete da se vratite regularnoj rutini vežbanja pre trudnoće.
„Mnoge žene su, sasvim razumljivo, vrlo voljne da se vrate svojim fitnes rutinama pre trudnoće,“ kaže Lisa Corsello, sertifikovani lični trener i vlasnica Burn Fitness studija iz Kalifornije. „Mnoge su usredsređene na ‘Nekad sam mogla to i to, pa bih i sada trebalo da to mogu,’ što vodi ka mnogih frustracijama i u nekim slučajevima i nazadovanju.“ Zapravo Janet Hamilton koja je sertifikovani ekspert za treninge snage i kondicije, je imala prilike da vidi i žene koje su pretrpele lomove karlice i krsta usled stresa, jer su se naprezale isuviše intenzivno posle porođaja.

Tokom trudnoće, Vaše telo proizvodi hormone zbog kojih se ligamenti opuštaju kako bi beba mogla da prođe kroz porođajni kanal. Još neko vreme posle porođaja, ti ligamenti su još uvek relaksirani, što znači da Vaši zglobovi nisu tako stabilni kao što su nekada bili, kaže Hamiltonova. U međuvremenu, hormoni koji su uključeni u proizvodnju mleka takođe mogu umanjiti Vašu sposobnost da vežbate kao što ste to nekada mogli. „Treniranje visokim intenzitetom bi trebalo biti odloženo sve dok se telo ne vrati u ravnotežu, uključujući i hormone,“ kaže ona. To znači sve do onda kada prestanete sa dojenjem.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije