25.04.2018 Kutak za tate

Da li tata može uzeti porodiljsko bolovanje?

Porodiljsko odsustvo može početi 45 dana pre termina porođaja (na osnovu nalaza lekara), a najkasnije 28 dana pre termina porođaja. Kad trudnica dočeka tih 28 dana pre termina koji je određen za porođaj, odsustvo postaje obaveza i automatski se aktivira. S obzirom da je reč o odsustvu čiji je cilj zaštita trudnica, odnosno porodilja neposredno pre i neposredno nakon porođaja, majka je prvenstveni korisnik ovog prava.

Thi

Porodiljsko odsustvo traje ukupno tri meseca od dana porođaja, a na njega se nastavlja odsustvo radi nege deteta.

Otac porodiljsko bolovanje može koristiti samo u posebnim slučajevima kada majka napusti dete, usled smrti majke, izdržavanja zatvorske kazne ili kad je iz nekih drugih razloga majka opravdano sprečena da vodi računa o bebi (npr hospitalizacija usled bolesti i dr).

Međutim, po isteku ova tri meseca otac može preuzeti brigu o detetu.

Očevi na odsustvu radi nege deteta
Kako bi otac ostvario svoje pravo na odsustvo radi brige deteta, neophodno je da ga najpre majka prekine i vrati se na posao. Kao i da se partneri u pisanoj formi, međusobno usaglase oko odluke o korišćenju odsustva.

Ovakva praksa kod nas je još uvek retkost i tate se retko odlučuju da na sebe preuzmu brigu o bebi. Međutim, u pojedinim zemljama se odsustvo ovca radi nege deteta čak upisuje u biografiju i uvažava kao prednost kada se traži neki drugi posao.

Smatra se da je muškarac koji provede više od 60 dana sam sa detetom idealan kandidat za rad pod pritiskom i stresom.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije