04.05.2016 Kutak za tate

Ovo niste znali! I tate osećaju simptome trudnoće

Skoro svaka mama je svesna fizičkih i psihičkih promena koje je očekuju u trudnoći. Međutim, brojna istraživanja pokazuju da hormonski disbalans muči i buduće tate

Foto: Gulliver/Thinkstock

Foto: Gulliver/Thinkstock

Što je datum porođaja bliži, promene su jače, a neki od muževa partnerki mogu dosta pomoći u nošenju sa trudnoćom i strahom od porođaja. Kada se utisci slegnu i euforija zbog dolaska prvog deteta pomalo splasne, muškarce uhvati panika. Kada žene svoje strahove već pomalo počinju gasiti, muškarci tada počinju razmišljati o velikoj promeni koja ih čeka, o zdravlju partnerke, o mogućim komplikacijama, ali ponajviše o svojoj spremnosti na ulogu oca. U tom su razdoblju, muškarci razdražljiviji i emotivniji pa partnerka treba da pripazi da ne zapostavi partnerove emocije i potrebe.

Majčine hormonske promene često se preslikavaju i na oca pa se muškarcima naglo menja količina testosterona, a dolazi i do povećanja prolaktina, poznatijeg kao “majčinog” hormona. Muškarci tada počinju osećati očinske instinkte i način razmišljanja iz dečačkog pomalo prelazi u očinski.

Očinska figura koja počinje da se rađa u muškarcu, uveliko će pomoći trudnoj partnerki. Muškarac počinje da bude svestan svoje skorašnje uloge, pa će poželeti da napravi najbolju moguću pripremu za dolazak deteta. Okrečiće zidove, popraviće kvarove po kući i pripremiće prostor za dete. Neki će muškarci učiniti sve da ugode partnerki, pa će na sebe preuzeti i kuvanje, čišćenje i odlazak u kupovinu.

Jednako kao i majčin, i očev sluh u trudnoći počinje da se menja i izoštrava. Mozak se priprema na bebin plač, pa i na najmanji šum koji može upozoravati da nešto nije u redu sa bebom. Zbog toga će muškarac više slušati partnerku i pokazaće veće razumevanje za njene tegobe.

Većina tata će se na prvi pogled zaljubiti u svoje maleno zlato i sa njim će ostvariti sasvim poseban odnos. Važno je da majka bude svesna kako otac i dete imaju vlastitu dinamiku odnosa, pa da partneru treba ustupiti vreme za kvalitetno zbližavanje sa detetom, ne mešajući se u njegove metode.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije