06.06.2018 Kutak za tate

Tata i beba sami kod kuće

Sve više očeva izržava želju da ostane sam u kući sa svojom bebom. Tate sugerišu svojim lepšim polovinama da prošetaju do frizera, da odu na kafu sa drugarica ili da odu na žurku koju organizuje njena firma.

foto: freedigitalphotos.net, David Castillo Dominici

foto: freedigitalphotos.net, David Castillo Dominici

Otac i beba sami kod kuće

Da li spadate u grupu majki koja još uvek nije ostavila bebu kod kuće sa tatom? Plašite se? Nije bilo potrebe do sada? Nemate poverenja u muža nego se lakše odlučujete da angažujete neku od baka, tetku, komšinicu ili dadilju?

Imamo odlične vesti za vas.

Sve više očeva izržava želju da ostanu sami kod kuće sa svojom bebom. Tate sugerišu svojim lepšim polovinama da prošetaju do frizera, da odu na kafu sa drugaricama ili da ne propuštaju žurku koju organizuje njena firma.

Da li je u pitanju evolucija očevih emocija ili je nešto drugo pu pitanju?

Verujte, ne radi se o evoluciji muškaraca/oca, način izražavanja emocija samo je promenio oblik. Ranije su očevi izbegavali da čuvaju decu, o razvoju (kako mentalnom tako i fizičkom) gotova da ništa nisu ni znali, a nije ih ni zanimalo. Sve što je podrazumevala nega i razvoj bebe,  ticalo se samo majki, oni su bilu u drugom planu.

SAZNAJTE I… Da li tate zaista ne čuju bebe noću?

Danas su došla nova vremena i očevi se potpuno drugačije ponašaju. Uvek su njihove emocije bile snažne kada su deca u pitanju, uvek su se postavljali zaštitnički prema celoj porodici ali ispoljavanje emocija i nežnosti gotovo da je bilo sramota.

Danas se očevi ne ne libe da priznaju da su celo popodne proveli sa svojim bebironom i da im je bilo veoma prijatno. Danas očevi sve više podstiču majke na razne aktivnosti van porodičnog doma kako bi uživali sa svojim malim bićem.

Anonimna anketa koju smo nedavno napravili potvrđuje prethodne navode a na pitanje: Kako se osećate kad ste sami sa bebom, evo pet najtipičnijih tatinih odgovora:

– Mislio sam da se to nikad neće dogoditi. Mislio sam da ne umem da promenim pelene, da perem i mažem guzu, da se igram na podu po sat -dva bez prekida, a ispostavilo se da sam dobar u tome. Bebac voli da ostaje sa mnom, osetim to. Znači, pravi sam otac.

PROČITAJTE I… Tate, uspavajte dete po savetima proslavljenog pedijatra

– Pričam stalno sa svojom klinkom, pokušavam da je naučim novim igrama kako bih se i ja mogao pohvaliti da je od mene nešto naučila.

– Jedva čekam da ostanem sam sa blizancima, da me niko ne vidi i ne čuje kako se raznežim. Svoje emocije potpuno ispoljavam prema deci a ona mi uzvraćaju istom merom. Ne mogu tako da se ponašam pred suprugom da ne bi pomislila da sam papučar.

– Majke su danas preopterećene, od njih se traži maksimim ne samo na poslu nego i kod kuće. I nama je teško, ali treba biti iskren, treba mamama dati ventil da se izmaknu malo od obaveza. Sve češće poželim da ostajem sam u kući sa decom, tako se opustim i relaksiram, prosto razmenjujemo energiju.

– Pričao samo svom sinu kao da je moj najbolji drugar, žalio sam mu se na probleme koje imam na poslu i toliko sam se zaneo da sam mu postavio pitanje, šta bi on uradio da je na mom mestu. Bebino ćutanje vratilo me je u stvarnost, odgovora nije bilo a meni je bilo lakše. Izjadao sam se nekom, a da pri tom nikog nisam opteretio svojim problemima. Zato obožavam da ostanem sam u kući sa bebom.

Više saveta potražite u magazinu Mama&beba!

Pratite nas i na Fejsbuku: https://www.facebook.com/mamaibebacom/

STARE BROJEVE POTRAŽITE NA SAJTU novinarnica.net
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije