28.10.2014 Porodica

Mala pravila dečjeg odevanja

Često deca uporno žele da nose nešto što baš i ne priliči njihovim godinama i situaciji. Šta učiniti i kako se postaviti kao roditelj? Uvek pronađite kompromis oko toga šta želite da vaša deca nose – i oko onoga šta oni žele da nose.

AA032300

Postavite jasne granice

Razgovarajte sa svojim detetom i objasnite mu da nije u skladu s njegovim godinama da nosi pocepane farmerke, otvorene i dekoltirane majice i slično. mnogo je lakše ako u školi postoji dress code, međutim, jasno je da zapravo postoji. Posebno ga je teško ispoštovati tinejdžerima koji dođu u godine kada na taj način žele da dokažu svoje „ja“, pa to često izaziva sukobe njih i roditelja.

Posebno je ponekad teško sa ženskom decom. Minići, suknje, dekoltirane majice i slično – budite pametni i razgovorom im objasnite zašto takav način odevanja nije primeren njihovim godinama, a ponekad ni uopšte. Činjenica je da decu od malena treba učiti šta nositi u određenim situacijama, da to isto usvoje i drže se toga i kao stariji.

Budite primer

Puno roditelja ne zna na koji način da razgovara sa svojom decom o odevanju. Najvažnije je da im budete primer. Ako ni to ne upali, koristite taktički pristup. Na primer, svoju kćer tinejdžerku upitajte: „Kako ćeš danas funkcionisati u ovoj odeći, a da neko vidi tvoje grudi?“ Možda će zbog ovoga biti ljuta na vas, a zasigurno će razmisliti o tome i doneti dobru odluku. Nemojte biti bahati i prenapadni, time ćete samo pogoršati stanje. Taktikom i razgovorom postići ćete mnogo više nego vikanjem i svađom.

Ponekad je i dobra odluka pronaći zlatnu sredinu ili jednostavno objasniti detetu svoje stavove oko toga zašto se ne slažete s nečime. Prihvatite činjenicu da dete dolazi u godine kada želi da eksperimentiše i kroz odeću pokaže svoj stav i ukus. Time oni razvijaju svoj stil.

Izvor: žena.hr
M.G.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije