31.12.2014 Porodica

Novogodišnje odluke koje svaka mama treba da donese

Biti dobra majka, supruga, dadilja, domaćica i snaja – uopšte nije lako! Počnite novu godinu tako što ćete doneti neke važne odluke.

mama i beba

1. POMIRIĆU SE SA ČINJENICOM DA NISAM SAVRŠENA
Kada postanu majke, žene uglavnom pred sebe postavljaju nemoguće ciljeve koji im nalažu da istovremeno obave najmanje tri posla, kao da imaju šest ruku i isto toliko nogu, i da poput savršenog kompjutera moraju da imaju odgovore na sva pitanja. E pa, drage naše, to uopšte ne mora da bude tako!

Verovale ili ne, deci nije potrebna savršena, već srećna i zadovoljna mama. Dakle, postavite sebi razumne ciljeve koje s lakoćom možete postići u jednom danu vodeći pri tom računa i o vremenu koje treba da posvetitite igri, maženju i leškarenju sa svojim mališanima.

2. VODIĆU RAČUNA O SVOM TELU
Kada ste poslednji put svoje potrebe stavili iznad tuđih? Pretpostavljamo da bi mnoge mame na ovo pitanje odgovorile sa: „Odavno“, „Ne sećam se“ ili sa „Dete je uvek na prvom mestu“. Iako ne želimo da se mešamo u vašu privatnost, savetujemo vam da jednom nedeljno posvetite bar sat vremena isključivo sebi.

Da li ćete sebi priuštiti malu kozmetičku „seansu“ u kupatilu, odlazak na aerobik ili ćete se opredeliti za neku drugu aktivnost, zavisiće isključivo od vaših afiniteta. Poenta leži u tome da upražnjavate one aktivnosti koje će nahraniti vaš ego i podići nivo vašeg samopouzdanja, posle čega ćete se osećati zadovoljnom i srećnom.

3. NAUČIĆU DA SE „PRAVIM TOŠA“
Dok su deca mala, nemoguće ih je naterati da vode računa o kućnom redu. Ako dozvolite detetu da se igra kockicama, ne možete očekivati da će ih posle igre ono samo uredno vratiti u kutiju. To možete da očekujete tek kada dete napuni 5-6 godina. A do tada, možete samo da ga usmeravate i ćutke kupite igračke za njim.

Međutim, većina majki se do kraja dana umori od sklanjanja igračaka, brisanja, glancanja i ostalih kućnih aktivnosti tako da nikoga ne treba da čudi ako do tada mirna i nasmejana žena odjednom „poludi“ i počne da negoduje. Da se to ne bi dogodilo i vama pokušajte da prihvatite ovu činjenicu: kuća neće biti čista i sređena dok su vam deca još uvek mala kao što ni trotoar ispred vaše kuće neće ostati prohodan dok sneg pada.

4. NEĆU ZAPOSTAVITI SVOG SUPRUGA
Brak je poput biljke – da bi se uspešno razvijao, rastao i davao plodove, mora da se „zaliva“ , „plevi“ i „dohranjuje“. Međutim, briga oko dece iziskuje mnogo energije, vremena i živaca, tako da retko koji bračni par ima vremena da se nakon napornog dana posveti jedno drugom. Ipak, i za to postoji rešenje: Svake nedelje, recimo petkom ili subotom, angažujte nekoga od rodbine da se brine o deci, a vas dvoje iskoristite taj dan da se posvetite jedno drugom. Ako vam finansijska situacija ne dozvoljava da odete na večeru, u pozorište ili bioskop, organizujte „žurku“ kod kuće, uz tople sendviče, pićence i omiljeni film. Dovoljno je da „čujete“ tišinu, da vas niko ne ometa i da ste vas dvoje sami!

5. NEĆU ZAPOSTAVITI SVOJE PRIJATELJICE
Većina mladih žena zapostavi svoje prijateljice kada osnuje porodicu. Naravno, bez prijateljica se može živeti, ali zašto biste se odrekli onih s kojima ste delili dobro i zlo pre nego što ste se udali i rodili dete?

Pri tom ne mislimo da treba svakodnevno da se nalazite sa prijateljicama i izlazite kao nekada, već samo to da ih ne zaboravite i da ih, s vremena na vreme, nazovete telefonom. One će to umeti da cene i naći će vam se pri ruci kada vama dođe „žuta minuta“ i kada poželite malo da se „izduvate“.

Autor: Life Content, M.K.
Foto: freedigitalphotos.net, David Castillo Dominici

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije