21.09.2014 Porodica

Ovo će vašeg supruga učiniti divnim ocem

Pomozite mu da razvije svest o roditeljskim dužnostima i odgovornostima, kao i da stekne samopouzdanje u vezi sa podizanjem deteta.

divan otac

Pružite mu priliku

Da, znamo da mu sposobnost za brzo menjanje pelena nije urođena i da će najverovatnije napraviti grešku kada bude pravio kašicu za bebu, ali priznajte da se i ženama s vremena na vreme dešavaju ovakve greške. Nemojte ga udaljavati od deteta, već mu dozvolite da uči i da se na svoj način izbori sa obavezama.

Uključite ga u porodični život

Ako postoje situacije tokom kojih imate osećaj da ste vi osoba sa više znanja i iskustva, navedite svog muža da uči od vas. Znamo da neke stvari možete bolje sami da obavite (a verovatno i brže), ali učenje novih stvari i učešće u porodičnom životu učiniće ga srećnim i ponosnim što doprinosi odgajanju dece.

Razvijte kod dece pozitivnu sliku o njemu

Ako vam se ne sviđa neki njegov metod vaspitavanja, nemojte ga prekorevati pred decom već porazgovarajte o tome nasamo. Na taj način, deca neće izgubiti poštovanje prema njemu. A ako vam se nešto sviđa, pohvalite ga pred decom – biće srećna što imaju tako dobrog roditelja.

Pomozite mu da razvije osećaj za roditeljstvo

Dešava se da muževima i očevima nije uvek baš najjasnije za šta sve snose odgovornost. Umesto da ga zaspete uvredama, objasnite mu mirno i staloženo ili ga samo podsetite.

Razmislite o svojim očekivanjima

Svaka porodica je različita i svaki par na svoj način podiže dete. U tom procesu, neophodno je da dobro razmislite o tome šta očekujete od svog partnera. Svi mi različito pristupamo svakodnevnim situacijama i lako se može desiti da očekujete previše ili premalo od svog partnera. Umesto da mu ljutitim tonom namećete obaveze sa kojima se ne snalazi najbolje, podelite posao ravnopravno. Ako mu ide matematika, neka objašnjava deci taj predmet (umesto da vodi računa o svim domaćim zadacima), a vi se fokusirajte na engleski jezik. Komunikacija je ključna – grubost će samo stvoriti negativnu atmosferu koja škodi razvoju ličnosti deteta.

Izvor: b92/superžena

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije