10.07.2018 Porodica Saveti

Priprema za prinovu: A koliko beba ostaje?

Kad u kuću uđe nova beba, starije dete oseća se kao da mu je pala kruna s glave i u njegovom svetu nastaje pravi haos. Ipak, postoje načini da se izbegnu situacije koje bi poremetile odnose u porodici i dinamiku svakodnevice.

Ako očekujete bebu, a već imate jedno, dvoje ili više dece u kući, dobra je ideja da ih unapred pripremite za dolazak novog člana. Jer, iako je proširenje porodice divan događaj, starije dete to ne doživljava kao lepo iskustvo.

Foto> Guliver/Thinkstock

Dečji i porodični psiholozi objašnjavaju to ovako: „Pokušajte da zamislite da vaš suprug dovede u kuću svog novog partnera. Isto tako se oseća starije dete kad se na vratima pojavite s bebom u naručju. I ne samo što dolazite s njegovom mlađom i slađom verzijom – već od njega još očekujete da zbog toga bude srećno. Naročito je pogrešno govoriti detetu kako je beba njegov prijatelj, jer dete to doživljava kao izdaju. Njegov najbolji prijatelj je mama, a kad mama počne da provodi više vremena s bebom, dete se oseća izdanim, zapostavljenim i ljubomornim. Pokušajte da se zamislite u istoj situaciji – da vaša najbolja prijateljica iznenada počne da se druži s drugom „najboljom osobom“, a da vama za utehu ima samo da kaže „to je i tvoja prijateljica“, pa ćete s više razumevanja prihvatiti detetovo nesnalaženje u novoj situaciji i način na koji ono doživljava bebu.

I DALJE TE VOLIM
Prvih dana normalno je da starije dete ima nekontrolisane izlive emocija kad podsvesno shvati na koji način nova beba utiče na njegov položaj u porodici. Normalno je da se oseti ugroženo i izgurano, pa stoga treba da ga razuverite i pokažete mu koliko ga i dalje volite. Vaš odnos s detetom deo je porodičnog života na koji vi imate najviše uticaja, pa zato treba što ćešće da ostajete s njim nasamo, pokazujući mu svoju ljubav. Ne škrtarite na rečima, recite mu što češće „volim te“.

MALA BEBA, VELIKA DRAMA
Uvećavanjem porodice za samo jednog člana – broj međusobnih odnosa dramatično se povećava. Ako se vaša dosadašnja porodica sastoji od tri člana – mame, tate i deteta – onda je reč o tri uzajamna odnosa, tj. o odnosima između mame i tate, mame i deteta i tate i deteta. Ali s bebinim dolaskom taj broj se povećava na čak šest! Ako očekujete treće dete, broj međusobnih odnosa povećava se na deset! Svaki međusobni odnos u porodici utiče na ostale odnose, a samim tim i na atmosferu u kući, te dinamiku porodice. Upravo zato dolazak majušne bebe u kuću povlači za sobom niz jakih potresa.

PROČITAJTE I… Stiže nam prinova!

SHVATAM TE
Vrlo je verovatno da će se starije dete žaliti na bebu, te čak pokazivati znake besa i ljutnje. Takođe, moguće je da će koristiti sve ružne reči kojima raspolaže u rečniku. Premda će mnogim mamama prvo pasti na pamet da detetu kažu „ne budi blesav/blesava“, ili da pokušaju da mu ukažu na sve prednosti života s mlađim bratom ili sestrom – ovakvi pokušaju mogu samo još više iritirati dete, jer mu pokazuju da ga uopšte ne razumete.

Bolje je da budete otvoreni i da kažete detetu: „Istina je, bebe ponekad zaista umeju biti naporne“, ili „Znam da mi sada dosta vremena odlazi na brigu o bebi, i zaista mi nedostaju svi oni trenuci koje smo nas dvoje provodili zajedno“. Kao i svima nama, i vašem detetu je potrebno da zna da ga neko shvata, te da ima razumevanja za njegovo ružno ponašanje.

TI SI I DALJE MOJA BEBA
Ako se ne potrudite da u brigu o bebi uključite i starije dete, pogotovo ako ono ima manje od dve godine, onda ćete verovatno morati naizmenično da brinete o dve bebe. Starije dete je dosta vezano za roditelje, jer su oni centar njegovog sveta otprilike do polaska u školu, pa je sasvim izvesno da će se osećati frustrirano svaki put kad ne bude deo odnosa između vas i nove bebe, kao i da će taj osećaj besa najčešće ispoljavati na vama.

Pokušajte da smislite na koje biste mu sve načine mogli staviti do znanja da vam je do njega podjednako stalo kao i do bebe (stepenik na kolicima na kojem će moći da stoji dok s bebom idete u šetnju, asistiranje pri menjanju bebinih pelena, malo više maženja i direktnog fizičkog kontakta s vama, jer to je ono za čim vaše dete najviše žudi…). Pričajte mu o bebi na osećajan i racionalan način. Iako možda neće sve razumeti, staložen govor i vaša smirenost uticaće na njega. Samo nemojte očekivati da se dete preko noći počne ponašati zrelije i pametnije, jer ono je do juče bilo vaša beba, a to je i dalje.

Foto: Guliver/Thinkstock

STALO MI JE DO TEBE
Ako je vaše starije dete uzrasta od 18 do 27 meseci, onda za njega postoji samo „sad i ovde“, pa će mu biti vrlo teško da razume da ćete se s njim poigrati „uskoro, čim nahranite bebu“. Nemogućnost da ostvare svoje želje i zamisli istog trenutka – kod deteta ovog uzrasta stvara frustriranost, koju ono često manifestuje u pojačanoj aktivnosti s ciljem da vam skrene pažnju na sebe. Vaš zadatak je da mu na sve moguće načine dokažete kako se njegov položaj – centar porodice – nije promenio.

Ako ne postoji drugi način da ga uključite u ono što radite u određenom trenutku, razgovarajte s njim, pričajte o svemu i svačemu, te mu postavljajte pitanja očekujući da čujete šta ono misli ili ima da kaže o bilo čemu. Pohvalite ga i po nekoliko puta ako uradi bilo šta s namerom da pomogne. Iako možda još ne pričaju mnogo ili to ne čine uopšte, mališani u ovom uzrastu razumeju gotovo sve što im kažete, a uz više priče s vama – brzo će moći da vam kažu i kako se sami osećaju.

PROČITAJTE I… Ljubomora starijeg deteta: Šta kada dođu bata ili seka?

ŠTA TI MISLIŠ?
Ako vaše starije dete ima tri godine, onda će vam biti lakše da provedete zajedničke trenutke u čitanju knjiga i pričanju priča. Tako će dete lakše stabilizovati emocije i povratiti veru u vašu bezuslovnu ljubav. Deca od tri godine lakše se izražavaju, te stoga manje pokazuju frustraciju postupcima. Razgovarajte s detetom o bebi neutralnim tonom. Nemojte čekati detetove izlive besa da biste mu pričali o bebi. Saosećajte s njim. Složite se s njim da bebi zaista treba mnogo vremena da popije mleko, ali mu recite i da je zato vrlo zabavno igrati se skrivalice dok je nosite da podrigne.

Ako vaše starije dete ima tri do pet godina, onda s njim možete razgovarati o tome šta će sve moći da radi s bebom kad poraste. Pazite da bebu ne koristite kao razlog što trenutna zabava više ne može trajati. Na primer, ako iz parka treba da se vratite kući kako bi beba spavala, recite mu da se kod kuće za to vreme možete igrati autićima.

Kako da pomognete detetu da se navikne na bebu?

DRŽITE NJEGOVE IGRAČKE NA POSEBNOM MESTU
Ovo nije vreme da učite dete deljenju, već da mu pokažete da poštujete njegove stvari i njegov prostor. Odvojte mu igračke i stvari na mesto kojem beba neće imati pristup. Njihove igračke moraju biti u odvojenim kutijama. Pitajte dete do kojih mu je igračaka posebno stalo i koje želi da skloni kako ih niko, osim njega, ne bi dirao. Pitajte ga zatim koje bi igračke delilo s drugima i predložite mu da ih stavi u kutiju s bebinim igračkama. Pohvalite dete zato što je spremno da deli, te mu recite kako je to veoma lepa osobina.

IZNENADITE GA S VREMENA NA VREME
Prijatelji i rodbina doći će da vide bebu s dosta poklona, a neko će se možda setiti i da donese nešto za vaše starije dete. Sačuvajte neke od tih poklona kao spasonosno rešenje za trenutke tuge, besa ili ljutnje. Ako se desi da starije dete ne dobije nijedan poklon, što je manje verovatno, kupite mu vi nekoliko sitnica kojima ćete ga obradovati kad se oseti zanemareno.

NE UVODITE PROMENE U DETETOVU RUTINU
Možda ćete biti u iskušenju da porodiljsko bolovanje iskoristite da starijem detetu skinete pelene i naviknete ga na korišćenje noše, ili da ga prebacite iz krevetića u veći krevet, ali znajte da je njemu dolazak novog člana porodice već velika promena. Stoga je bolje da sačekate nekoliko meseci, dok se ne navikne na brata ili sestru.

DOPUSTITE IM DA SE VEŽU
Nije lako posmatrati razudano dete od dve-tri godine kako se „igra“ s novorođenom bebom. Znamo da ćete teško obuzdati poriv da intervenišete u pokušaju da zaštitite bebu od nesmotrenosti starijeg deteta. Ipak, dopustite im zajedničke trenutke u bezbednom okruženju, uz nadzor. Pomozite starijem detetu tako što ćete mu objasniti kako beba voli kad joj se golicaju stopala ili kad se igrate igre „sad me vidiš, sad ne vidiš“ s maramom ispred lica.

HVALITE DETE, MAZITE DETE
Kako biste izbegli mogućnost se starije dete oseti zapostavljeno i manje vredno dok svi budu komentarisali bebu, budite spremni da svaki komentar na bebin račun ispratite rečenicom u kojoj ćete pomenuti starije dete, na primer: „Da, beba je preslatka jer liči na svog brata/svoju sestru.“ Ili: „S drugom bebom mi je mnogo lakše jer imam dragocenog pomoćnika.“

DRŽITE SE USTALJENOG RASPOREDA
Predvidljivost pomaže detetu da se oseća sigurnije, pa je važno da se i pored nove situacije u kući pridržavate detetovog ustaljenog rasporeda koliko god je to moguće. Verovatno ćete prvih dana morati da se oslonite na pomoć bake i dede, ili ćete partneru dati zadatak da ručak, kupanje i spavanje budu uvek u ono vreme kad je dete naviklo. Ako članovi porodice nisu mnogo aktivni, istrenirajte ih na vreme – kako bi se život starijeg deteta odvijao kao i ranije.

SAZNAJTE I… Zašto se javlja ljubomora kod starijeg deteta?

PRIČA ZA LAKU NOĆ
Odlazak na spavanje i rutina koja tome prethodi veoma su važni za detetovu sigurnost i samopouzdanje. Čim završite s obavezama oko bebe, posvetite se starijem detetu i iskoristite tih nekoliko minuta za kvalitetno zajedničko vreme. Ako ste i pre bebinog rođenja stavljali dete u krevet i čitali mu priče, onda to morate činiti i dalje. Dopustite detetu da izabere još jednu priču kako bi sve bilo i bolje nego obično.

DOPUSTITE DETETU DA VAM POMOGNE
Deca vole da pomažu, a istraživanja pokazuju da to rade kako bi se i sama osećala bolje. Iskoristite bebu kao priliku da vam dete još više pomogne i tako se oseti kao važan član porodice. Zamolite ga da izabere par čarapica za bebu ili knjigu koju ćete svi zajedno pročitati.

ODREDITE VREME ZA POSEBAN TRENUTAK
Nije važno kada će to biti, ali je važno da se svakog dana desi – 15 minuta, ili više, posvetite samo starijem detetu, kako bi znalo da vas u tim trenucima ima samo za sebe. Nazovite to ‘poseban trenutak’, vreme kad ćete vi i starije dete raditi sve ono što njega čini srećnim. Istraživanja pokazuju da je za stariju decu posle bebinog rođenja mnogo važnije kako će provesti vreme s roditeljima (posebno s mamom) nego koliko će ta zabava trajati. Isključite telefon i posvetite svu svoju pažnju detetu, ne zaboravljajući da mu kažete kako vam je drago što imate te posebne zajedničke trenutke i koliko uživate u njima.

Više saveta potražite u AKTUELNOM julsko- septembarskom izdanju magazina Mama&beba, broj 28!

Pratite nas i na Fejsbuku: https://www.facebook.com/mamaibebacom/

STARE BROJEVE POTRAŽITE NA SAJTU novinarnica.net
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije