29.08.2014 Porodica

Prvi kamp za braću i sestre dece lečene od raka

Nacionalno udruženje roditelja dece obolele od raka, NURDOR, je zahvaljujući saradnji sa jednim od najvećih evropskih rekreativno terapeutskih kampova za decu lečenu od malignih bolesti – Dinamo kampom u Italiji, omogućio da, od 16.-24. avgusta, 18 mladih iz Srbije provede osam nezaboravnih dana u društvu svojih vršnjaka iz Italije, Nemačke, Grčke, Belorusije i Letonije.

Kamp 3

Po prvi put, ove godine NURDOR će, od 30. avgusta do 6. septembra, u Dinamo kampu povesti i braću i sestre lečene dece kako bi se priključili posebnoj sesiji namenjenoj samo njima.

Programi i aktivnosti su specijalno osmišljenje za njih u cilju da ih osnaže i oporave od teškog i stresnog perioda koji su proživeli zajedno sa čitavom porodicom. Oni su bili svedoci svega što se dešavalo tokom bolesti i lečenja njihovih sestara i braće, proživljavali su sa njima sve strahove i neminovno, bili u „drugom planu“ tokom lečenja. Dinamo kamp ovaj program organizuje od 2012. godine a naše udruženje, takođe, ima u planu organizovanje ovakvog kampa u Srbiji kao i porodičnih rehabilitacionih kampova. Ovog leta smo imali pilot projekat – mini kamp za samohrane majke i njihove lečene mališane i evaluacija je pokazala da je svim članovima porodice neophodna podrška i nakon završenog lečenja“, poručuje iz NURDOR-a Branislava Penov.

Kamp

kamp 2

Dimano kamp je italijanski nacionalni centar za rekreativnu terapiju namenjen deci pogođenenoj ozbiljnim i hroničnim bolestima i član je internacionalne asocijacije kampova „Hole in the Wall“ koju je osnovao filantrop Pol Njumen. U kampu, tokom godine borave deca i mladi, uzrasta od 6-17 godina iz svih delova Italije ali i iz drugih zemalja Evrope i Azije. Kamp je posebno strukturiran za decu sa teškim hroničnim bolestima koja su trenutno na terapiji, ili nakon završenog lečenja.

Glavni cilj Dinamo kampa, kao i drugih, sličnih, rehabilitacionih kampova je da se deca ohrabre da svoju bolest posmatraju sa nove tačke gledišta i da, kroz druženje i saradnju sa drugom decom, ponovo izgrade svoje samopouzdanje koje će im biti neophodno u daljem toku socijalizacije. Dinamo Kamp je „Mesto gde je smeh najbolji lek“ a zabavu u kampu garantuju posebne predstave i nastupi, avanturističke, kreativne i psihološke radionice, jahanje – hipo terapija, igre u bazenu i mnoge druge aktivnosti i iznenađenja.

Put do Toskane i Dinamo kampa pomogao je FUDEKS, a kompanija Wiener Städtische obezbedila je putno osiguranje za sve učesnike.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije