15.10.2018 Porodica Saveti

Prvi put s bebom…

Roditeljstvo je puno izazova, jer odjednom čak i najjednostavnije stvari mogu delovati kao nepremostive prepreke. Srećom, postoje načini i trikovi da se bez panike snađete u svakoj novoj situaciji.

Foto: Guliver/Thinkstock

PRVA VOŽNJA U AUTOMOBILU
Nema tog roditelja koji neće biti nervozan kad svog dragocenog malog putnika bude odvozio kući iz porodilišta. Saobraćajni zakoni i bolnički propisi veoma su striktni u vezi s prevozom novorođenčeta. Međutim, i pored toga, ispitivanja sve češće pokazuju da većina roditelja drži nepravilno postavljeno dečje sedište u automobilu. Kako biste bili sigurni da nećete pripadati ovoj grupi, posetite mesta gde se stručno demonstrira korišćenje sedišta za decu, a to su najčešće prodavnice takvih proizvoda.

Treba da znate
Iako ćete u uputstvima za korišćenje dečjih sedišta pročitati kako nije preporučljivo držati bebu u korpi duže od dva sata, istina je da stručnjaci smatraju da bebe ne bi trebalo da provode u auto-sedištu duže od 30 minuta, naročito ako je reč o prevremeno rođenim i veoma malim bebama (mlađim od tri meseca). Najbolje bi bilo da odrasla osoba sedi na zadnjem sedištu pored bebe, te da vozač preko retrovizora ima u uvid u situaciju.
Auto-sedište s novorođenom bebom mora se postaviti tako da gleda unazad. Odgovarajuća oznaka na sedištu treba da bude 0+. Ta oznaka koristi se do otprilike godinu dana, tj. do kilaže od 13 kg. Sedišta sa oznakom 0+/1 koriste se od rođenja pa do otprilike četvrte godine, tj. do kilaže od 18 kg. Oznake „i“ određene su prema visini, a koriste se za izofiks sedišta.

Važni saveti
Uputstva za bezbednu vožnju od porodilišta:
*Postarajte se da rezervoar bude pun, kako biste iz porodilišta mogli otići pravo kući.
*Automobil parkirajte što bliže porodilištu ili na predviđenom mestu.
*Zamolite babicu ili akušersku sestru da proveri jesu li kaiševi sedišta dobro zategnuti.
*Najbolje bi bilo kad biste mogči biti otpušteni iz porodilišta tokom dana, van sati špica.
*Nikad nije bezbedno voziti se s bebom u naručju, bez obzira na to koliko je vožnja kratka.
*Sedišta treba da budu postavljena nazad. Ukoliko putujete sami, pa morate postaviti sedište na suvozačevo mesto, obavezno deaktivirajte air-bag funkciju.

MOJE ISKUSTVO
„Nikad neću zaboraviti kad smo Vuka, najstarijeg sina, vozili kući iz porodilišta. Iako je bio krupna beba od gotovo 4,5 kg, neprestano sam se brinula da mu se nešto ne desi tokom vožnje. Stalno sam proveravala jesu li kaiševi dobro zakopčani i dovoljno zategnuti, da li diše, da li mu glava pada sa strane… Zaokupljena stalnim pogledivanjem na put i Vuka, nisam prestajala da izdajem mužu uputstva kako da što pažljivije vozi. Kad se danas setim toga, shvatim koliko sam smešna bila.“
Jasna, Vukova (6 meseci), Jovanova (4 meseca) i Dušanova (4 meseca) mama

PRVI PUT U KOLICIMA
Izlazak na svež vazduh svakako će prijati i vama i bebi, ali šetnja s kolicima ponekad ume biti veoma komplikovana. Zato je najbolje da se u početku ograničite na kratka rastojanja i da možda tokom prve šetnje ne budete sami. Ma koliko trivijalno ili čudno zvučalo, dobra je ideja upoznati se s kolicima i načinom funkcionisanja pre nego što odete u šetnju. Postarajte se da ovladate veštinom skidanja i postavljanja korpe, tende i navlake za kišu.

Treba da znate
*Ako beba zaspi tokom šetnje u kolicima, svakoj mami teško pada i sama pomisao da je podigne i poremeti iz sna kad se vrati kući. Ipak , bolje je da je izvadite (što obično znači – i probudite). Postoji velika opasnost da bebi naglo skoči temperatura ukoliko u zagrejanoj prostoriji ostane pretoplo odevena, što može imati fatalne posledice. Čim uđete u kuću, otkopčajte joj jaknu, skinite joj kapu i obuću (raskomotite je), a najbolje bi bilo je da je premestite u krevetac i skinete joj sav višak garderobe.

*Prelaženje ivičnjaka i stepenika još je jedna prepreka kojom treba ovladati. Vežbajte u stanu prelaženje preko pragova kolicima bez bebe i otkrijte najlakši način na koji točkovi bez zapinjanja prelaze preko njih. Zapamtite, sigurno će vam trebati malo vremena da se upoznate s kolicima i da ovladate veštinom laganog upravljanja. Zato je najbolje da ostanete smireni ako negde zapnete.

SAZNAJTE I… Kako izgleda prva godina s bebom

Važan savet
Istina, novorođene bebe zaista izgledaju majušno i nezaštićeno u kolicima, ali nemojte zbog toga stavljati u njih igračke ili neke druge stvari. Što nije tu, ne može ni naškoditi bebi, a vi ćete svakako biti mirniji ako uz mališana ne bude ništa što bi ga moglo povrediti ili ugroziti.

Moje iskustvo
„Prvi put kad sam izvela bebu u kolicima, pljusnula je kiša, kao da se nebo otvorilo“, kaže Ana, mama osmomesečne Lene. „Srećom, jedna iskusnija mama videla je kako se mučim s navlakom za kišu i dotrčala da mi pomogne. Spretnim pokretima namestila je navlaku za tri sekunde.“

Moje iskustvo
„Nemojte kačiti previše kesa i torbi na kolica“, upozorava Ivana, mama blizanaca Alise i Janka. „Ja sam neiskusno okačila sve kese po povratku iz nabavke na ručke i zakačaljke kolica, ne razmišljajući o tome da one zapravo služe za kačenje torbe s pelenama. Kako je deo ulice koji vodi do kuće uzbrdica, malo je nedostajalo da se kolica prevrnu na mene ili da ih ispustim, toliko su teška bila. Nikad mi više nije palo na pamet da ponovim istu grešku!“

Foto: Guliver/Thinkstock

PRVI PUT SAMA S BEBOM
Kad dođe i taj dan da ostanete sami s bebom kod kuće, najvažnije je da se prethodno pripremite, da imate pravu podršku i realistična očekivanja. Za početak, opskrbite se hranom ili obrocima koji će vam trebati tokom dana. Mnoge mame osećaju pojačanu i čestu glad posle porođaja, naročito ako doje, ali menjanje pelena, podoj ili obroci za bebu, kao i neminovno presvlačenje gotovo da ne ostavljaju nimalo vremena za pripremu i konzumiranje zdravog obroka. Dobra ideja je da u frižideru imate spremno sledeće: sendviče, tortilje, salate, meso, sir, krekere, bobičasto ili neko drugo sveže voće i domaće smutije.

Treba da znate
Takođe, možete se dogovoriti s prijateljicom ili članom porodice da vas posete tokom dana, ali to svakako treba da bude osoba kojoj neće smetati nered u kući i vaše nesređeno izdanje – i koja će biti spremna da zasuče rukave, da vam pomogne i pričuva bebu dok odete u toalet ili na tuširanje. Takođe, realistična očekivanja biće vam najbolji saveznik. To znači kako ne treba da očajavate ako u vreme spavanja i dalje budete u pidžami koju od jutra niste presvukli, ako niste stigli ni da se počešljate ili sredite gomilu neopranog veša. Ne budite strogi prema sebi – svi kućni poslovi mogu čekati. Mnogo ćete više koristi i sreće dobiti ako počnete svesno uživati u tom dragocenom i kratkom periodu s novorođenom bebom, i ako date sebi dovoljno vremena da se polako adaptirate na novu situaciju u kući i porodičnom životu. Razmislite o kupovini njihalice za bebe, jer je to sigurno i prijatno mesto gde je možete ostaviti kad budete morali otići u kupatilo ili se zadržati u kuhinji. Uvek je držite ispred vrata kupatila ili uz kuhinju, tj. što bliže prostoriji gde se vi nalazite.

Važan savet
Penjanje uza stepenice i rana od carskog reza ili epiziotomije nikako se ne slažu. Olakšajte sebi tako što ćete pripremiti sve što vam je potrebno da presvučete bebu na dva mesta u kući – u spavaćoj i u dnevnoj sobi.

MOJE ISKUSTVO
„Onog dana kad se muž vratio na posao posle mog porođaja, odlučila sam da spremim sebi ručak. Htela sam da napravim nešto jednostavno, kajganu i tost, ali su mi i kajgana i tost potpuno zagoreli. Kad se vratio s posla, muž me je zatekao kako izgladnela jedem grožđe i čokoladni keks. Dan svakako nije ispao onako kako sam planirala!“
Vanja, majka šestomesečnog Leona
„Prijateljica mi je savetovala da nabavim plastične tanjire i escajg. Iako to ne spada u ekološki osvešćeno ponašanje, moram priznati da mi je mnogo značilo to što nisam morala prati sudove niti gledati gomilu neopranog posuđa u sudoperi.“
Katarina, mama dvogodišnje Nataše

PRVO RAZDVAJANJE OD BEBE
Odvajanje od bebe može biti vrlo stresno, ali uz nekoliko pametnih strateških trikova, ono će proći lako i za vas i za nju. Evo kako do posejete nekoliko malih semenki nezavisnosti i ublažite bebi sebi stres od razdvajanja.

Treba da znate
Organizujte probno „lažno razdvajanje“! Otiđite u drugu prostoriju kuće na pola sata ili sat vremena, dok je beba s vašom mamom ili prijateljicom.
Kad odlučite da izađete bez bebe, neka to bude mesto koje nije daleko od kuće. Za izlazak odaberite lokalni pab ili najbliži restoran, kako ne biste odsustvovali duže od sat i po vremena.
Budite smireni. Bebe lako upijaju svaku emociju – to je njihov instinkt za preživljavanje. I ponašajte se potpuno normalno.
Nemojte komplikovati kad je u pitanju pozdravljanje. Objasnite bebi kuda idete i recite joj da ćete se vratiti. Poljubite je i izađite. Što više odugovlačite, to su veće šanse da će se beba uznemiriti.
Osobi koja ostaje s bebom ostavite jasna uputstva. Recite joj gde ćete biti i kad ćete se vratiti – i ostavite telefonski broj mesta na koje idete za slučaj da ostanete bez signala kad tamo stignete.
Isplanirajte u koliko ćete sati pozvati kući, ili kad će pozvati vas da vas obaveste je li sve u redu. Na taj način moći ćete da se opustite i nećete proveravati telefon svaki čas.

Važan savet
Nemojte osećati krivicu. Za mame je važno da daju sebi priliku da se opuste i napune baterije, baš kao što je i za bebu važno da se navikava na druge ljude i gradi kontakte s njima.

Moje iskustvo
„Izlazak bez bebe bolje je organizovati ranije nego kasnije. S prvim sinom predugo smo čekali, pa nijedan pokušaj nije ispao dobar ni za nas ni za njega. S drugim sinom postupili smo drugačije – i muž i ja izašli smo kad je imao samo osam nedelja. Sigurna sam da je opuštenija beba samo zato što se od početka navikao na različite ljude u svom okruženju.“
Danijela, mama petogodišnjeg Dejana, trogodišnjeg Andreja i petomesečnog Ivana.

„Važno je da izađete i budete i društvena osoba, a ne samo mama. Kad je mama srećna, i beba je srećna. Deca se neće sećati noći kad niste bili uz njih, ali će se sigurno sećati vesele i opuštene atmosfere u kući ako niste neprestano iscrpljeni, umorni, pod pritiskom i nervozni.“
Ema, mama devetomesečnih blizanaca Maksima i Katarine

PRVI PUT S BEBOM U AVIONU
Roditelje koji su s bebom putovali avionom verovatno će vam to iskustvo opisati kao iscrpljujuće, neprijatno i stresno. Putovanje s malom bebom, međutim, uopšte ne mora biti takvo. Uradite domaći zadatak i na vreme se raspitajte o avio-kompanijama i olakšicama koje nude za putovanje s bebom. Premda većina njih ima standardne odredbe, postoje razlike, te vredi sve proveriti i raspitati se.

Neke kompanije, na primer, nude mogućnost putovanja s bebom samo na prvim sedištima u redu, tj. onim ispred kojih nema drugih sedišta, kako bi i roditelju i bebi bilo udobnije i prijatnije. Neke nude i kolevke koje se pričvršćuju uz sedište, a neke dozvoljavaju da unesete u avion svoju korpu.

Sve avio-kompanije imaju striktna pravila za unošenje tečnosti, ali pravilo o dozvoljenoj količini od 100 ml ne odnosi se na mleko ili hranu za bebe, pa imate pravo da ponesete onoliko koliko će, po vašem mišljenju, trebati bebi tokom leta. U ručnom prtljagu možete nositi i isceđeno mleko, pod uslovom da nije smrznuto. Što god da budete nosili, pripremite se da, na zahtev obezbeđenja, probate sadržinu. Savetujemo vam da pojednostavite proceduru tako što ćete, kad prođete obezbeđenje, u aerodromskoj prodavnici kupiti mlečne formule koje se mogu odmah koristiti i sterilisane flašice.

Treba da znate
Biće vam mnogo lakše ako ručni prtljag pripremite pažljivo i precizno. Evo šta treba da stavite:
Pelene – stavite po jednu za svaki sat putovanja.
Kese za upotrebljene pelene – računajte da će vam ih trebati više.
Rezervna garderoba za bebu u slučaju bljuckanja ili curenja sadržaja pelena.
Rezervna majica za vas, u slučaju da neprijatne izlučevine završe i na vama.
Mlečna formula – spremna za upotrebu.
Presterilisane flašice.
Podloga za presvlačenje.
Pamučne pelene – što veće, to bolje.
Ćebence za bebu, jer je u avionima uvek sveže zbog klima-uređaja.
Mali neseser s gelom za desni, kapima protiv grčeva, paracetamol sirupom, itd.
Antibakterijske vlažne maramice i gel za dezinfekciju ruku.
Male igračke i knjigu za bebu.
Plastične kese, jer gde su deca, uvek ima i mnogo toga da se spremi i baci.

Važan savet
Dojenje ili pijenje iz flašice pri uzletanju i sletanju pomoći će bebi da reguliše neprijatan osećaj promene pritiska u ušima. Ako beba ne želi da sisa ili pije, dajte im varalicu ili čist prst da sisaju.

Moje iskustvo
„Uvek nosim putni jastuk za bebe, što je zapravo mali dušek u obliku zmaja, koji se lako prilagođava korpi za bebe. Lako se obmota oko bebe, što znači da Jovan može udobno spavati polegnut preko mojih kolena u prirodnom položaju. Ako pri sletanju još spava, ne moram ga buditi, već ga samo ponesem.“
Ana, majka trinaestomesečnog Jovana

Više saveta potražite u AKTUELNOM oktobarsko- decembarskom izdanju magazina Mama&beba, broj 29!

Pratite nas i na Fejsbuku: https://www.facebook.com/mamaibebacom/

STARE BROJEVE POTRAŽITE NA SAJTU novinarnica.net

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije