14.08.2015 Putovanja

Bez ovih 15 stvari ne idite na odmor

Često se setimo šta nam sve treba tek kad sednemo u vozilo, ili kad stignemo na određenu destinaciju.

Foto: Gulliver/Thinkstock

Foto: Gulliver/Thinkstock

Pred polazak na putovanje uvek se pitamo šta sve poneti sa sobom. Valjalo bi nekoliko dana ranije napraviti spisak stvari i na vreme ih pripremiti, odnosno oprati, kupiti ili pozajmiti. Treba misliti i na težinu stvari, bilo da ih nosimo u velikom rancu ili u koferu, što zbog ograničenja težine prtljaga, što zbog toga što ćemo morati to sve da vučemo sa sobom.

Lekovi – Uvek treba poneti i nekoliko lekova sa sobom radi prevencije.

Struja – Valja poneti neki mali produžni kabl sa barem tri utičnice. Treba misliti i na razne standarde koji se u mnogim zemljama razlikuju. Adapteri se mogu kupiti u supermarketima (na licu mesta) ili specijalizivanim radnjama za struju i tehničke uređaje.

Posebna torbica za novac – Za to je možda najbolja tanka torbica sa elastičnim pojasom koja se nosi ispod pantalona, ili druge odeće. Mora uvek da bude na vama sa svim važnim dokumentima poput pasoša, karata, kartica i novca. Nikako, taj novčanik, nemojte stavljati u torbu ili ranac tokom dugih vožnji u avionima, vozovima, autobusima i kušet kolima. Kada plaćate nešto, pare pripremite na vreme, a ne u javnosti.

Štampani vodiči za obilazak grada – Poželjno je da pripremite putovanje pre samog polaska., iako u današnje vreme manje-više može sve da se nađe elektronski, dobra priprema pred put nije na odmet.

Multifunkcionalan nožić – Uvek je koristan, za čišćenje voća ili neko sitno seckanje. Ne sme se uneti u avion (osim u čekiranom prtljagu) niti u razne ustanove u kojima postoje skeneri za kontrolu stvari.

Kišobran – Neophodan je skoro uvek. Ali, neke avio kompanije ne dozvoljavaju da se kišobran unosi u putničku kabinu.

Najlon za prtljag – Dešava se često da su prtljažnici autobusa bušni pa u njih ulazi prašina. Posle samo nekoliko sati vožnje vaš ranac ili kofer, a i stvari u njima, postaju prljavi.

Kese i gumice – Obavezno poneseti desetak gumica za vezivanje, kesa, kablova i ko zna čega sve. Kese ne morate da nosite od kuće.

Sredstvo protiv komaraca – Uvek valja imati kremu ili sprej protiv komaraca.

Escajg – Ponesite po jedan ili više komada pribora za ručavanje. Nije loše poneti i neku plastičnu čašu.

Krpu za čišćenje – Može da bude korisna za čišćenje odevnih predmeta, obuće ili prtljaga.

Torba za kablove – Kupite ili napravite sami torbicu za kablove u koju možete da stavite punjač za mobilni, kablove za laptop, fotoaparat i slično. Tako će svi kablovi biti na jednom mestu.

Katanac – Poželjno je imati svoj katanac kako bi rizik od toga da još neko ima ključ sveli na minimum. Takođe, kofer treba da bude zaključan katancem čak i noću dok spavate. Ispod sedišta u autobusu postoje kukice predviđene za to. Za to je korisna i sajla za vezivanje bicikla sa ključem.

Deterdžent za ručno pranje veša i dertedžent za sudove u manjim pakovanjima mogu mnogo da koriste u određenom trenutku.

Moguće je da ćete većinu stvari i imati tamo gde ste se uputili, ali nije na odmet to proveriti, i poneti ukoliko tamo nemaju. Sličan je slučaj i sa fenom za kosu koji imaju u većini hotela i hostela, ali možda nije loše imati i svoj.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije