24.05.2018 Putovanja

Letovanje sa detetom: Koje prevozno sredstvo odabrati?

Kada vodite dete na letovanje treba obezbediti što bezbedniji način putovanja.

Letovanje s detetom i prevozno sredstvo

Jedno trebate imati na umu, uživajte sa detetom na letovanju, i ne zaboravite, osmeh vašeg deteta, samo ovo leto izgleda baš tako. Već sledećeg, biće te ručice veće i priče potpuno drugačije.

Avion
Nema sumnje da je avion najbrži i najbezbedniji način putovanja, večina dece uživa u letu i to je zaista poseban dozivljaj za njih. Iako se misli da bebe loše podnose avion, to nije tačno. Promene pritiska, prilikom uzletanja i sletanja, mogu biti neprijatne za decu, pa im treba objasniti prirodu problema i naučiti ih prostim manevrima koji neutrališu neprijatan osećaj. Bebama treba dati cuclu ili flašicu.

Automobil
Ako vodite dete ili bebu na put automobilom, morate imati odgovarajuće sedište. Treba ih dobro fiksirati za zadnje sedište automobila. Obavezno vezujte bebu u sedištu. Autosedište koje nije učvršćeno – nije bezbedno!

Klima uređaj
Ako nemate klima uređaj u kolima, treba da zaštitite sebe i decu od pregrejavanja. Ako ste “noćna ptica“, pođite na put uveče. Za decu je najbolje da putuju noću, ali mnogi vozači ne vole da putuju po mraku, s toga je idealno krenuti u ranim jutarnjim satima. Ako imate klima uređaj, jedino što je potrebno imati na umu, da nije velika razlika u temperaturi, u kolima i napolju.

PROČITAJTE I… Letovanje: Najčešće roditeljske dileme

Štitnici
Na bočna zadnja stakla treba staviti dobre štitnike, protiv UV zračenja kako biste zaštitili bebu od sunčevih zraka.

Pauze
Treba ih praviti na svakih 150 – 200 km, a i češće, ako deca traže. Bebu iz autosedišta uvek izvadite i malo prošetajte po svežem vazduhu, kako bi i ona promenila položaj i ambijent, svakako će lepše da nastavi putovanje.

Autobus
Nije idealno prevozno sredstvo za putovanje sa bebama i manjom decom. Ipak, ako ne postoji drugo rešenje , treba odabrati agenciju koja garantuje dobar autobus. Pored toga, obavezno uzmite posebno sedište za dete. Jedna od pogodnosti je da se uglavnom putuje noću, pa deca mogu da spavaju. NE treba se ustručavati i zamoliti dodatnu pauzu za dete.

Voz
Može da bude veoma udobno prevozno sredstvo, pod uslovom da se koriste kola za spavanje. Putovanje sa decom van spavaćih kola, je potpuno neprimereno i ostaje samo kao rezervna varijanta za neizbežne situacije.

Više saveta potražite u magazinu Mama&beba 

STARE BROJEVE POTRAŽITE NA SAJTU novinarnica.net

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije