25.01.2018 Putovanja

Ovih pravila se morate pridržavati ako ste trudnica za volanom

?????????????????????

Prvo se vezujemo, startujemo motor i krećemo – ali kako? Buduće majke moraju da budu izuzetno oprezne i da koriste posebne pojaseve tokom vožnje.

Trebaju li trudnice uopšte da voze?

Da, ali ne u potpunosti. Naime, preporuka stručnjaka kaže da tokom prva tri meseca trudnoće žena doživljava hormonske promene i neretko iznenada može doći do vrtoglavice ili problema sa cirkulacijom što i te kako može uticati na vožnju. Ipak, već tokom drugog tromesečja trudnoće sve je već postalo normalno, pa se opušteno može voziti automobil.

Da li se može voziti do samog porođaja?

U poslednjem tromesečju trudnoće, žena treba da vozi samo kratke relacije.
Razlog je taj što je beba svakim danom sve veća i ima sve manje prostora u stomaku i njoj se ne sviđa kad majka sedi zgrčena i pritisnuta pojasevima, pa često uzvraća nežnim ritanjem. Iako blagi, ovi udarci mogu zaboleti majku, i tako joj skrenuti pažnju sa puta. Dakle, šest nedelja pre porođaja trudnice ne bi trebalo da voze same, a idealno bi bilo da budu suvozači.

Pročitajte i… Beba u kolima: 13 saveta za udoban put

O čemu bi trudnice trebalo da povedu računa?

Ukoliko je duga vožnja neizbežna, preporuka je da prave česte pauze, kao i da jedu i piju dovoljno. Već od petog meseca sigurnosni pojas počinje da steže i da smeta trudnici.

Da li je bolje da voze bez pojasa?

Apsolutno ne! U slučaju sudara, ukoliko pojas nije vezan, stomak direktno udara u upravljač. Ovo može ozbiljno ugroziti život kako bebe tako i majke.

Kako je pravilno da se trudnica veže a da i njoj i bebi bude udobno?

Pojas mora da prođe preko stomaka i butina (pogledajte prikaze). Da biste sprečili pojas da sklizne sada se na tržištu nude posebni dodaci za trudnice.

Pravilno vezivanje

Sigurnosni pojas koji se vezuje u tri tačke mora biti dobro pričvršćen i treba da prolazi ispod stomaka (čak i kada trudnica sedi na mestu suvozača). Jedino tako u slučaju nezgode može da se izbegne pritisak na stomak.

Postoje posebni dodaci za vezivanje pojaseva koji ih fiksiraju ispod stomaka i na grudima da se ne pomeraju, a cene se kreću oko 6.000 dinara.

Zaključak

Klik i krećemo! Ovakav scenario je, nažalost, nemoguć za trudnu ženu sa dodacima za vezivanje pojasa. Malo muke oko vezivanje moraju da prođu sve trudnice pre nego što započnu vožnju. Jer ipak, bezbednost nema cenu, a sav trud i te kako vredi. Bezbednost je na prvom mestu i tu nema govora jer u ovim slučajevima posledice mogu biti i te kako opasne. Zato se obezbedite.

Izvor: vesti.mojauto.rs
Foto: Thinkstock

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije